NOVA PRAVILA

Tko na lutriji zaradi 50, država će mu uzimati pet KM

Foto: 'Antonio Bronic'
Tko na lutriji zaradi 50, država će mu uzimati pet KM
27.01.2014.
u 09:33
Definirano je da igre na sreću mogu biti klasične (lutrijske), u kojima se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka, posebne u kojima to nije unaprijed utvrđeno, kao što su igre u kazinu, na automatima u posebnim klubovima i klađenja na sportske rezultate i druge stvarne neizvjesne događaje
Pogledaj originalni članak

Vlada Federacije BiH utvrdila je i u parlamentarnu proceduru uputila prijedlog zakona o igrama na sreću, koje će na teritoriju ovog eniteta moći organizirati Lutrija BiH i pravne osobe registrirane za ovu djelatnost.

Dio za FBiH, dio za udruge

Definirano je da igre na sreću mogu biti klasične (lutrijske), u kojima se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka, posebne u kojima to nije unaprijed utvrđeno, kao što su igre u kazinu, na automatima u posebnim klubovima i klađenja na sportske rezultate i druge stvarne neizvjesne događaje. Prihodi od ove djelatnosti vrlo su značajni, jer sva istraživanja pokazuju da su u ekonomski i socijalno “tankim” društvima igre na sreću vrlo popularne.

Novi zakon predviđa da prihodi ostvareni po osnovi naknada za priređivanje igara na sreću pripadaju Federaciji BiH, a dio njih raspodjeljuje se za financiranje programa i projekata udruga građana i humanitarnih organizacija.

Porez na dobitke ostvarene u klasičnim igrama na sreću obračunava se i naplaćuje pri isplati svakog pojedinačno ostvarenog dobitka, a obračun i uplatu obavlja priređivač igara na sreću. Porez na dobitke plaća se po stopi od deset posto na dobitke iznad 50 KM do 10.000 KM, a po stopi od 15 posto na dobitke iznad 10.000 KM. Za isplatu dobitaka u klasičnim (lutrijskim) igrama koje priređuje Lutrija BiH jamči Federacija BiH, a za isplatu dobitaka u posebnim igrama jamče priređivači cjelokupnom svojom imovinom. Od definicije, a time i obveza po osnovi organiziranja igara na sreću izuzete su tzv. zabavne igre, a riječ je o igrama na računalima, igraćim konzolama, simulatorima, automatima za videoigre, fliperima, bilijarima i drugim sličnim automatima koji se stavljaju u pogon pomoću kovanog novca, žetona ili uz naplatu, a u kojima igrač ne može ostvariti dobitak u novcu, stvarima ili pravima.

Veliko zanimanje za zakon

Igrama na sreću se ne smatraju ni nagradni natječaji i nagradne igre koje priređuju pravne osobe s ciljem propagande. Ova vrsta igara može biti organizirana samo ako se sudjelovanje u njima ne naplaćuje posebno, ako se nagrade isplaćuju u proizvodima ili uslugama, te unaprijed uplati šest posto od ukupne vrijednosti nagradnog fonda (po 1,5 posto Crvenom križu, „Caritasu”, “Merhametu MDD” i “Dobrotvoru“). Pravila igre, uz prethodno odobrenje Ministarstva, moraju biti objavljena u dnevnom tisku, a ukupna vrijednost nagradnog fonda ne može prelaziti iznos od 200.000 KM.

Ovaj zakon izazvao je veliku pozornost, posebno među vlasnicima i posjetiteljima sportskih kladionica, koje su postale omiljena mjesta zabave za bh. građane.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.