Dr. Davor Perinović o napretku liječenja

Tehnikom 3D skeniranja do korekcije iskrivljenja kralježnice

Tehnikom 3D skeniranja do korekcije iskrivljenja kralježnice
01.05.2019.
u 20:30
Pogledaj originalni članak

Dr. Davor Perinović, ugledni liječnik ortoped, govori o tretmanu skolioze konzervativnim putem primjenom korzeta koji se sada rade na suvremeni način tehnikom 3D skeniranja koji umnogome skraćuje vrijeme pacijentima kod pregleda, piše Večernji list BiH. Povod za ovaj razgovor je nadavno otiskana brošura namijenjena pacijentima koji imaju skoliozu, kao i njihovim roditeljima. Brošura se temelji na Perinovićevu osobnom iskustvu nastalom nakon više od 30 godina aktivnog bavljenja liječenjem skolioze, u prvom redu konzervativnim putem.

Sve krenulo iz Mostara

- Proteklih godina postignuti su izvrsni rezultati kod liječenja znatno uznapredovalih skolioza, a došlo se i do novih saznanja i iskustava koje želim podijeliti s našim pacijentima - kaže dr. Perinović i nastavlja: - Od 2017. godine surađujem s tvrtkom Par Mar ortopedija iz Zagreba koja je, uz ostalo, usko specijalizirana za izradu korzeta, odnosno tretmana skolioze, a koja je u svoj program uvrstila moje derotacijske korzete koji se rade na najsuvremeniji način tehnikom skeniranja. Moram naglasiti kako je ova tehnologija krenula iz Mostara jer većina pacijenata dolazi u Centar za skolioze u H polikliniku gdje ordiniram. Zahvalan sam na podršci i razumijevanju mojih kolega radiologa fizijatara i posebno Darku Biliću koji se posebno bavi kineziterapijom. Na temelju iskustava stečenih dugi niz godina u Zagrebu je prihvaćena moja derotacijska tehnika. No, za laike moram naglasiti da skolioza nije iskrivljenje kralježnice. Skolioza je zapravo rotacija stupa kralježnice oko vlastite osi koja, narodskim rječnikom kazano, kada se “uvrne”, počinje formirati iskrivljenja. Da bi se napravio kvalitetan korzet i postigla željena korekcija, idealno bi bilo uzeti otisak grudnog koša, kaže dr. Perinović te u tom kontekstu nastavlja govoriti o procesu uzimanja i izrade ortoze i prednostima primjenom 3D skenera.

Brz i bezbolan postupak

“Naime, nakon pregleda kod liječnika koji je ustanovio kod pacijenta skoliozu za koju je potrebna ortoza, pacijent se šalje na uzimanje otiska. Otisak se uzima pomoću 3D skenera, a riječ je o aparatiću koji tehničar drži u ruci te obilazi oko pacijenta i skenira ga. Postupak skeniranja je bezbolan i brz. Nakon skeniranja pacijenta skenirani trup šalje se u digitalni program na obradu. U programu se obrađuje sve što će kasnije na ortozi definitivno praviti točke pritiska i mjesta gdje će biti otvor mjesta.

Drugim riječima to znači, dobije se 3D prikaz prsnog koša pacijenta na računalu, odnosno ono što mi u struci nazivamo klinički nalaz. Nakon toga se u taj prikaz ubaci RTG snimka pacijenta tako da istodobno vidimo i prikaz kralježnice unutar prsnog koša. Program je prilagođen tako da promjenom oblika prsnog koša možemo pratiti promjene i oblika kralježnice”, kaže Perinović. Ovaj način je za pacijente puno jednostavniji i lakši jer nema omatanja zavoja oko prsnog koša. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.