sastanak 28. i 29. svibnja

Tegeltija: Realizacija preporuka EK u fokusu razgovora u Bruxellesu

Tegeltija: Realizacija preporuka EK u fokusu razgovora u Bruxellesu
27.05.2018.
u 13:52
Pogledaj originalni članak

Izaslanstvo Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, koju predvodi predsjednik ovog regulatornog tijela Milan Tegeltija, predstavit će na sastanku u Bruxellesu 28. i 29. svibnja rezultate ostvarene na planu usvajanja standarda i preporuka (Peer Review) Europske komisije (EK), koje se odnose na harmoniziranje određenih zakona i akata u sklopu aktualne reforme pravosuđa u BiH i europskog integracijskog procesa.

- U fokusu sastanka u Bruxellesu bit će realizacija Peer Review preporuka, odnosno nedavno usvojene izmjene i dopune Poslovnika VSTV-a, koje se odnose na imenovanja nositelja pravosudnih funkcija, kao i dosada realizirani dijelovi inicijative za izmjene Zakona o VSTV-u - istaknuo je predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija u izjavi za Fenu.

Pojasnio je da je u međuvremenu pisani materijal u vezi s tim već poslan predstavnicima Europske komisije te da se očekuju povratne (feedback) informacije u kontekstu delegiranih tema, te onoga što je dosada realizirano i onoga što tek predstoji, precizirajući da je 30. lipnja rok za okončanje aktivnosti u vezi s izmjenama Zakona o VSTV-u BiH.      

Komentirajući upit u vezi s očekivanjima od sastanka u Bruxellesu, Tegeltija je kazao da se radi o radnom sastanku u sklopu redovitog izvještavanja o napretku ostvarenom u sklopu implementacije preporuka Europske komisije, na kojem će biti sagledano ono što je urađeno i, eventualno, signalizirani pravci i prioriteti daljnjeg djelovanja.

Ocijenio je kako se radi o aktivnostima koje su u kontekstu s integracijskim procesom, odnosno usklađivanjem sa standardima Europske unije.

- Peer Review preporuke predstavljaju alat EU za usklađivanje standarda svih oblasti društvenog života - naglašava Tegeltija, navodeći kako se spomenuta problematika odnosi na pravosuđe, odnosno poglavlja koja se tiču vladavine prava, pravde i sigurnosti.

Kako je planirano, izaslanstvo VSTV-a BiH u Bruxellesu će se susresti s dužnosnicima Generalnog direktorata EK za oblast pravde i Generalnog direktorata EK za proširenje.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.