Predsjednik VSTVBiH

Tegeltija: Građani BiH mogu imati povjerenja u pravosuđe

Tegeltija: Građani BiH mogu imati povjerenja u pravosuđe
14.06.2017.
u 16:15
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTVBiH) Milan Tegeltija kazao je, osvrnuvši se na kritike iznijete danas na račun bh. pravosuđa u pogledu nepotizma te tvrdnje da je pravosuđe pod utjecajem politike, da takve izjave daju upravo predstavnici vlasti na razini BiH te se zapitao o čijoj se onda političkoj kontroli radi.

- To su paušalni prigovori, vrlo populistički, oslonjeni na opću percepciju građana da je sve u zemlji politizirano, ali za takve tvrdnje nitko nikada nije dao nijedan argument - ustvrdio je Tegeltija nakon završene sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj je raspravljano o stanju u bh. pravosuđu.

Napomenuo je da je bilo različitih mišljenja tijekom rasprave, kritika, ali i konstatacija da pravosudni sustav funkcionira bolje nego što je ranije bio slučaj.

- Ono što mogu vidjeti kao pritiske jeste da svaki put kada svaki političar iskoristi skupštinsku govornicu ili medije da priča o pojedinačnom predmetu u pravosuđu koji traje i koji je nepravosnažno završen, tada vrši pritisak na te pravosudne institucije - kazao je.

Tegeltija je mišljenja da građani BiH imaju razloga vjerovati u pravosuđe koje je kao sustav sigurno, ali da možda ima neke nedostatke.

- Zbog toga postoji regulatorno tijelo koje treba ispravljati te nedostatke onda kada ih uoči - istaknuo je te dodao da činjenica da su neki suci bili članovi neke političke stranke ili to poslije postanu, ne mora nužno biti razlog za nepovjerenje građana, jer su i sudije kao građani jedne države i dio društva imaju pravo da se bave svim dozvoljenim aktivnostima.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša smatra da je većina parlamentarca danas dala dobre prijedloge i sugestije, iako su naveli i dosta negativnih stvari u radu pravosuđa.

- Ministarstvo pravde može samo raditi na poboljšanju zakonske regulative, a sve one anomalije koje se događaju unutar pravosuđa, da ih pokušamo na neki način suzbiti - kazao je, dodajući da se ovo ministarstvo ne može miješati na izbor sudaca i tužitelja u BiH jer je to odgovornost VSTV-a BiH.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.