Gougere

Tako fine! Brzi recept za slane pogačice sa sirom koje nećete moći prestati jesti

Foto: shutterstock
Tako fine! Brzi recept za slane pogačice sa sirom koje nećete moći prestati jesti
19.11.2021.
u 08:27
Pogledaj originalni članak

Gougere su slane pogačice sa sirom koje se pripremaju od kuhanog tijesta (franc. roux). Ova tehnika za izradu tijesta na štednjaku tradicionalno se koristi za pripremu slastica poput profiterola i princes-krafni. Gougere je slana verzija tih zalogajčića, no s dodatkom naribanog sira.

U gougere obično ide gruyere, emmentaler ili comte, a neki znaju te slane pogačice puniti i gljivama, šunkom, povrćem i sličnim namirnicama, piše Punkufer.

Vjeruje se kako ove slane pogačice sa sirom potječu iz Burgundije, gdje se najčešće poslužuju hladne uz selekciju vina u nadaleko poznatim podrumima. Iako gougere izgleda komplicirano, njegova izrada poprilično je jednostavna, a pogotovo ako koristite mikser s nastavcima za izradu tijesta.

Sastojci za gougere:

250 ml vode
150 g naribanog sira gruyere
130 g brašna
85 g maslaca
4 velika jaja
sol i papar

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.

2. U lonac stavite vodu, maslac i prstohvat soli i pustite da tekućina zavri.

3. Ubacite brašno u lonac i miješajte kuhačom dok se ne sljube svi sastojci i dok se ne formira kugla tijesta. Za ovaj bi vam korak moglo trebati oko pet minuta.

4. Prebacite tijesto u mikser i mijesite ga oko pet minuta. Ako nemate mikser, ovaj korak možete odraditi i ručno.

5. Dodajte tijestu jedno po jedno jaje te dobro umijesite sve zajedno u tijesto.

6. U tijesto ubacite naribani sir i sve dobro promiješajte.

7. Žlicom podijelite tijesto na manje kuglice i stavite ih na papir za pečenje. Ostavite oko svake kuglice tijesta barem 5 centimetara slobodnog mjesta jer će nabubriti u pećnici.

8. Dodajte nešto crnog papra na vrh tijesta.

9. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20 do 25 minuta, odnosno dok tijesto nije pečeno do kraja, a površina mu ne postane zlatnosmeđa.

10. Poslužite toplo ili hladno. Dobar tek!

Savjet plus:

Ako želite dodatno produbiti okus ovih slanih pogačica, u smjesu prije pečenja možete dodat i 150 grama sitno nasjeckane šunke.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.