Vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice

Tadić: Prošla godina bila je teška za Tužiteljstvo BiH

Tadić: Prošla godina bila je teška za Tužiteljstvo BiH
05.07.2017.
u 17:14
Pogledaj originalni članak

Vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić kazala je danas poslanicima Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koji razmatraju Informaciju o radu ove institucije u prošloj godini, da je 2016. godina bila veoma teška.

Podsjetila je da je do septembra prošle godine dužnost glavnog tužitelja obavljao suspendirani Goran Salihović, ali s obzirom na postupke koje se protiv njega vode Tadić nije htjela o tome govoriti poštujući presumpciju nevinosti.

Kako je navela pored svih poteškoća, neriješenih međuljudskih odnosa, brojnih predmeta koje je zatekla u Uredu glavnog tužitelja, stanje se uspjelo stabilizirati i predmeti su raspoređeni tužiteljima te se na njima radi.

Prošle godine podignuto je 194 optužnice protiv 375 osoba, u Odjelu za ratne zločine podignuta je 41 optužnica protiv 114 osoba, u Odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal, korupciju i terorizam podignuto je 86 optužnica protiv 179 osoba, dok je u Odjelu III podignuto 66 optužnica protiv 81 osobe.

- No, rad Tužiteljstva ne odnosi se samo na podizanje optužnica i ne bih na takav način mjerila rad te ustanove jer svi predmeti se moraju riješiti na jedan od zakonom predviđenih načina ili podizanjem optužnice ili nalogom o provođenju istrage ili obustavom istrage ili ustupanjem predmeta nadležnom tužiteljstvu - pojasnila je.

Na temelju optužnica koje su podignute u Tužiteljstvu BiH u prošloj godini izrečeno je 177 presuda i to 164 osuđujućih te je procenat osuđujućih presuda po predmetima 93 posto.

Tadić kaže da postoje planovi za popravljanje stanja u Tužiteljstvu, ali i u pravosuđu uopće, a kao ključni zadatak navela je očuvanje stabilnosti institucije jasno ponovivši da se svi predmeti protiv bilo kojeg prijavljene osobe radi na isti način te ukoliko bude drugačije i dalje će biti pokretani disciplinski postupci.

Naglasila je da korupcija nije određena kao posebno kazneno djelo, ali se proteže kroz sva djela kriminala, organiziranog kriminala i privrednog kriminala te je predložila da se u idućem razdoblju u procesu izmjena Kaznenog zakona trebalo povesti računa da se ovo konkretizira.

Najavila je da će se intenzivirati rad na predmetima lažnih prijavljivanja jer neke od prijava mogu biti iz drugih razloga, a ne zbog počinjenja kaznenog djela.

Poseban dio izlaganja posvetila je Posebnom odjelu za ratne zločine kazavši da im je u tom potrebna pomoć zakonodavca jer se trenutno radi na izradi Strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

- Prema dosadašnjoj strategiji svi predmeti su koncentrirani na Tužiteljstva BiH. Trebalo bi omogućiti lakši prijenos predmeta prema okružnim i županijskim tužiteljstvima i Tužiteljstvu Brčko distrikta to je nama neophodno. Opredijeljeni smo za regionalnu suradnju jer se bez toga dio predmeta ne bi mogao završiti - istaknula je.

Kada je u pitanju proces ekshumacija, tužiteljica Tadić je podvukla da za taj posao nema dovoljno sredstva odnosno proračunom nisu planirana dovoljna sredstva za rad na ovim predmetima.

Tako je, kaže, bilo stanje i kada je preuzela ovu dužnost, ali se uspjelo osigurati sredstava da se taj posao prošle godine završi, a o svemu su obaviješteni i članovi Predsjedništva BiH te Tadić kaže da se treba hitno reagirati kako bi se ovaj, prije svega, human posao mogao završavati.

- U ovom odjelu radimo bez obzira ko je prijavljen, ko je oštećen. Imamo svakodnevno sastanke sa žrtvama. Traga se još za 7.000 osoba te ponekad oštećeni žele samo da se dođe do posmrtnih ostataka - zaključila je vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordana Tadić.

U tijeku je zastupnička rasprava o Informaciji o radu Tužiteljstva BiH.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.