Svjetsko klupsko prvenstvo u backgammonu

Svjetska backgammon elita okupila se u Neumu, hercegovački tavlaši ostvarili ogroman uspjeh

Svjetska backgammon elita okupila se u Neumu, hercegovački tavlaši ostvarili ogroman uspjeh
20.10.2022.
u 12:40
Draženko Vučina proglašen je najuspješnijim igračem turnira osvojivši dvije zlatne i dvije srebrne medalje
Pogledaj originalni članak

Neum je od 11. do 16. listopada bio domaćin Svjetskog klupskog prvenstva u backgammonu koji su zajedno organizirali Svjetska backgammon federacija (WBGF), Backgammon klub Zrinjski - Derby iz Mostara te Backgammon savez BiH, piše Večernji list BiH.

Kako doznajemo od izbornika i prvog igrača bh. reprezentacije Draženka Vučine, na prvenstvu su nastupili igrači iz dvadeset zemalja svijeta (čak iz daleke Južnoafričke Republike, Australije i Makaa).

- Glavni turnir bilo je Svjetsko klupsko prvenstvo, gdje je moja ekipa (Emir Begić, Almir Vajzović i ja) osvojila drugo mjesto, izgubivši finale od ekipe Tromsøa predvođene jednim od najboljih igrača svijeta, svjetskim prvakom iz 2003. godine Jonom Kristianom Roysetom. Važno je spomenuti da je još jedna naša ekipa ušla u polufinale i borila se za treće mjesto. Ekipa Mostar (Alem Zajmović, Merzuk Jugo i Ramiz Zajmović) igrala je odlično čitav turnir i tijesno izgubila u meču za treće mjesto od austrijske ekipe Game Changers. Najboljim igračem Svjetskog klupskog prvenstva proglašen je moj suigrač Emir Begić. Emir je imao najveći broj pobjeda na Svjetskom klupskom prvenstvu, vrijedno svake pohvale. Još bih napomenuo da sam ja bio drugi u izboru za najboljeg igrača Svjetskog klupskog prvenstva te najuspješniji igrač sveukupno na svim događajima u Neumu (dvije zlatne i dvije srebrne medalje) - kazao nam je Vučina.

Vučina MVP turnira

Osim svjetskog prvenstva, odigrano je još devet turnira: Masters turnir, koji je osvojio fenomenalni Bernhard Mayr (Austrija), dok je u Last Chanceu ovog turnira titulu odnio švedski igrač Konrad Froschl, te Intermediates turnir, gdje su odlično igrali Benjamin Čamo, koji je osvojio prvo mjesto, i Mladen Čizmić, koji je osvojio drugo mjesto.

U Last Chanceu ovog turnira nastupila su dvojica Mostaraca - Zoran Kožul i Emir Zalihić, a u finalu je pobijedio Zoran Kožul i uzeo naslov pobjednika zadnje šanse Intermediates turnira.

Također su odigrana i dva Superjackpot turnira u obliku kup-natjecanja. Jedan je osvojio Amel Boškailo, dok je u drugom Vučina poražen u finalu od Aranija (Švedska).

Odigrana su i dva turnira u speedgammonu. Slično kao i superjackpot turnirima, jedan je osvojio Amel Boškailo (koji je odigrao odlično i uzeo dvije zlatne medalje), dok je drugi speedgammon turnir osvojio Vučina, pobijedivši dva vrlo jaka igrača. Najprije je u polufinalu bio bolji od Royseta, a zatim je u finalu nadvisio Austrijanca Sausenga.

U sklopu Svjetskog prvenstva u Neumu još su odigrani turniri u parovima i DMP (na 1 ojn/poen). Turnir u parovima osvojila je francuska ekipa koju je predvodio odlični Minh Nguyen, dok je DMP turnir osvojio Vučina u konkurenciji od čak 128 igrača.

Renomirani igrači

Na turniru je nastupala sama elita backgammon svijeta, osim gore navedenog Norvežanina Jona Kristina Royseta (bivši svjetski prvak, trenutačni prvak svijeta u parovima), prvak Francuske Alain Babillon, višestruki prvak Belgije Michel Lamote, Reinhold Drugowitsch (Austrija), trenutačni prvak Europe u intermediateu, Andreas Sauseng, trenutačni prvak Europe u parovima i drugi igrač Austrije, Andrea Rieblera treća na rang-listi Austrije, jedna od najboljih igračica svijeta Pia Jeppesen (Danska) te Bernhard Mayr, predsjednik WBGF-a (Svjetske backgammon federacije).

- Pohvalio bih još odličnu igru Mezuka Juge koji je došao do polufinala Masters turnira. Htio bih još zahvaliti Ardi Findikogluu i Gokhanu Gunesu te njihovu timu (Jovana, Petra, Robert i Nenad) na izvrsno vođenom turniru i suđenju, kao i na velikoj ljubaznosti i profesionalizmu. Htio bih se pohvaliti uspješno organiziranim turnirom u Neumu. O uspješnosti i važnosti turnira dovoljno govori da nas je objavila najveća svjetska internetska stranica za zbivanja u backgammonu koja prati sve najveće događaje i rezultate (chicagopoint.com). Zahvalio bih za kraj Grand hotelu na gostoprimstvu i vrhunskoj usluzi, a posebno gospodinu Branimiru Butiganu - ponosno je istaknuo Vučina.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.