festival nošnji u Gredingu

Svijetli primjer predstavljanja domovine

Svijetli primjer predstavljanja domovine
10.09.2018.
u 10:10
Pogledaj originalni članak

U njemačkom srednjovjekovnom gradu Gredingu održan je 25. Gredinger Trachtenmarkt, festival tradicijske odjeće, na kojemu je ove godine zemlja gost bila Bosna i Hercegovina.

Velika čast

Organizator ovoga festivala je Bayerisscher Landesverein für Heimatpflege, a podupire ga ministarstvo kulture Bavarske.

Uz Manfreda Preischla, gradonačelnika Gredinga, okupljene je uime BiH pozdravio Dragan Bagarić, konzul Bosne i Hercegovine u Münchenu. Poziv organizatora upućen je Udrugi za očuvanje i promicanje tradicijske kulture “Stećak” iz Tomislavgrada, koja je već uspješno sudjelovala u organizaciji nekoliko međunarodnih projekata. - Kao predstavnici zemlje gosta, imali smo čast predstaviti tradicijsku odjeću i nakit, kao i pjesme te plesove - priopćili su iz Udruge “Stećak”.

Udruga je, u suradnji sa Samostanom - duhovim centrom “Karmel sv. Ilije”, izabrala šest reprezentativnih nošnji, po dvije svakoga konstitutivnoga naroda, iz različitih krajeva BiH. Te nošnje nosili su članovi Kulturno-umjetničkog društva “Lindžo” iz Neuma. Uz hrvatske nošnje te tradicijske pjesme i plesove iz okolice Neuma, izveli su i napjeve gradske i seoske tradicije ostalih dvaju konstitutivnih naroda. Iako su svaku točku gledatelji popratili burnim pljeskom, najviše su uživali u plesu lindžo. Lokalni ples iz okolice Neuma pleše se uz instrument lijericu. Virtuoz sviranja toga instrumenta je Zlatko Glavinić, predsjednik KUD-a “Lindžo”.

U dva dana, koliko traje ovaj festival, KUD “Lindžo” izveo je četiri nastupa. Brojni posjetitelji mogli su vidjeti i čuti raskošnu tradicijsku baštinu i malo poznatu njemačkoj široj javnosti. Inače, ovaj festival u dva dana vidjelo je oko deset tisuća posjetitelja.

Na euharistijskom slavlju u crkvi sv. Jakova u Gredingu Neumljani su zapjevali nekoliko crkvenih pučkih napjeva.

Pučki napjevi

Na kraju misnoga slavlja u prepunoj crkvi prolomio se snažan pljesak svih okupljenih vjernika.

Zajednički projekt Udruge “Stećak” i KUD-a “Lindžo” može poslužiti kao primjer uspješnoga predstavljanja tradicijske kulture Bosne i Hercegovine izvan njezinih granica. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.