Kolumna

Sveučilište spremno odgovoriti na sve 
akademske izazove

05.10.2020.
u 20:03
Pogledaj originalni članak

“Ništa što je vrijedno ne dolazi na brzinu. Zalaganje, konstantan i marljiv rad jedini je način kako doći do rezultata koji će trajati.” Ovom mišlju glasovitoga Hamiltona Holta, poštovane studentice i studenti, otvaram novu akademsku 2020./2021., navodi u svom današnjem obraćanju studentima u povodu početka nove akademske godine rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić.

“Dobro došli na Sveučilište u Mostaru, dobro došli u grad Mostar i naše Sveučilišne centre u središnjoj Bosni i Posavini. Prvi put u povijesti našega Sveučilišta rektor se obraća novim studentima neizravno, tj. online. S jedne strane tužni smo što se danas ne možemo vidjeti uživo, ali, s druge strane, sretni smo da Sveučilište u Mostaru ide u korak s razvijenim IT tehnologijama i da je spremno odgovoriti na sve izazove, pa i izazov COVID-19 s kojima se suočavaju sva sveučilišta u svijetu.

Poznato vam je da smo tijekom ožujka 2020., uslijed svjetske pandemije koronavirusa, morali prekinuti nastavu na klasičan način i pokrenuti sustav nastave na daljinu.

Zahvaljujući pravodobnim i stalnim ulaganjima u ljudske potencijale i u IT infrastrukturu, Sveučilište u Mostaru optimalno je odgovorilo na te izazove. Naime, sustav za online učenje Sveučilišta u Mostaru SUMARUM upisalo je 11.000 studenata i više od 800 nastavnika, a otvoreno je više od 3000 virtualnih kolegija. Više od 20.000 obrazovnih materijala naši su nastavnici postavili na sustav SUMARUM.

Svi ovi podaci ukazuju nam da je u slučaju pogoršanja stanja u svezi s COVID-19, Sveučilište u Mostaru pripravno nastavilo djelovati i osiguralo optimalne modele učenja i usvajanja znanja da obrazovanje vas brucoša i naših studenta viših godina ne bi stagniralo. No, svjesni smo važnosti i nezamjenjivosti tradicionalne nastave, praktičnih, laboratorijskih vježbi i praksi. Stoga, Senat je donio odluku da ti oblici nastave budu prioritet i da se izvode na svim fakultetima u skladu s postojećim epidemiološkim uvjetima.

Ponavljam, svi se želimo, vi studenti, mi djelatnici Sveučilišta u Mostaru, što više vratiti nastavi uživo, ali morate biti svjesni da će nam vaše zdravlje i zdravlje nastavnika, nenastavnoga osoblja i svih drugih osoba u procesu rada i studiranja biti na prvom mjestu i najvažnije. Stoga, ako se mijenjao model učenja, to će biti u vezi s općim stanjem pandemije koronavirusa i zaštite studenata i svih nas zajedno.

Na početku ovoga obraćanja istaknuo sam misao, ali i snažnu tvrdnju: “Ništa što je vrijedno ne dolazi na brzinu”. Zaista je tako, vježbajte se i strpljenju i toleranciji dok ste još studenti. Iskustvo nas uči da trebamo shvatiti da ne može uvijek sve biti onako kako smo planirali, ali uvijek treba planirati. Imajte na umu da se sve događa s nekim razlogom i pokušajte promatrati život s vedrije strane. Budite vrijedni i odgovorni, a rezultati i znanje sigurno će doći.

A do znanja, čvrsto smo u to uvjereni, možete doći na našem Sveučilištu. Sveučilište u Mostaru stalni je član Europskog udruženja sveučilišta. Sudjeluje u brojnim međunarodnim akademskim mrežama. Ima potpisano više od 70 sporazuma s partnerskim institucijama iz SAD-a, Austrije, Italije, Kine, Slovenije, Njemačke, Velike Britanije, Rusije, Češke, Slovačke, Francuske, Španjolske, Portugala, Belgije, Rumunjske, Indije, Poljske, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Azerbajdžana, UAE i dr.

Naši studenti i profesori sudjeluju u Erasmus programima razmjene. Sudjelujemo u izvođenju zajedničkih doktorskih i diplomskih studija sa zemljama EU-a. Nositelji smo i sudjelujemo u više istraživačkih međunarodnih i domaćih projekata. Sveučilište u Mostaru ima akreditaciju BiH, ali i međunarodnu akreditaciju. To ukazuje da su vaše diplome prihvaćene i priznate u cijelom svijetu.

Nedavno sam dobio SMS poruku jednoga našeg studenta koji je u Velikoj Britaniji. Kaže, ima jedan naš mladić, naš bivši student, koji radi za renomiranu IT tvrtku u svijetu. Piše da glavni menadžer iznimno poštuje tog mladića, a jedanput mu je i otkrio zašto: “Marko, ti znaš i imaš znanje”. To se cijeni u Londonu i svijetu. Glasno i ponosno kao rektor kažem: “Marko je naš bivši student, student Sveučilišta u Mostaru”.

“Izgleda nemoguće, dokle god se ne završi”, govorio je nobelovac Nelson Mandela. Dragi studenti, bez obzira na to što ponekad imamo jasan cilj pred sobom, nedostatak samopouzdanja često nam govori da su naši snovi nerealni. Takva zamka našega uma nekada će nas čak natjerati i da odustanemo. Stoga je važno znati da je vjera u sebe više nego dovoljna da cilj bude moguć. Nemoguće postaje i vrlo često moguće, ako se zbiljski trudimo to ostvariti.

Imajte na umu da razdoblje studiranja sa sobom nosi mnoge promjene, uspone i padove. Ne budite skromni, vjerujte u sebe, motivirajte se, inspirirajte i sebe i druge.

Ako ponekad “pokleknete”, promatrajte ljude koji su unatoč svemu uspjeli. Imamo oko sebe, a ne samo na internetu, puno životnih priča ljudi koji su ostvarili svoje snove. Slobodno razgovarajte s našim ljudima koji su uspjeli, a takvih ima na našim fakultetima. Čitajte o njima kada osjetite da motivacija nestaje. I, zapamtite, niste sami u tome, mnogi vaši vršnjaci osjećaju se slično. Kada sam prije dvije godine bio s profesorom Ikom Skokom u posjetu sveučilištima u Singapuru, vidio sam kako se i tamo studenti-brucoši plaše i razmišljaju hoće li i kako završiti svoj studij. Potičemo vas na vašu osobnu pobjedu.

Sada vas prepuštam vašim dekanicama i dekanima, pročelnicima i tajnicima. Osjetite fakultet, osjetite Sveučilište i danas budite ponosni na sebe jer ste otvorili vrata novoga životnog razdoblja i uspjeha. Danas je i vaš prvi akademski korak, a svako veliko putovanje započinje baš tim jednim korakom.

Imamo višestoljetnu tradiciju ljubavi prema studiranju. Marijan Bogdanović zapisao je u 18. st. u Ljetopis kreševskog samostana da se treba brinuti za studente. Studiranje je definirao kao “sisanje mlijeka pobožnosti, znanja i obrazovanja”. Dragi naši novi studenti, dragi brucoši, dobro došli na Sveučilište u Mostaru i sretno vam bilo, poručio je rektor Zoran Tomić.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.