Liječnici upozoravaju

Sve veći broj trajnih invalida zbog uporabe petardi

Sve veći broj trajnih invalida zbog uporabe petardi
08.12.2017.
u 16:30
Pogledaj originalni članak

Vrijeme blagdana u pravilu je i vrijeme kada drastično raste uporaba pirotehničkih sredstava. Nažalost, posljedica ovoga su brojne ozljede zbog nestručnog rukovanja. Kako nam je rekla prim. dr. Ružica Biloš, pročelnica Centra za hitnu medicinu i hitne prijeme (CUM) SKB-a Mostar, najbrojnije su ozljede šake, koje idu kod površinskih opekotina pa sve do oštećenja dubljih dijelova, mišića i tetiva, kao i potpune amputacije prstiju. Druge po učestalosti su ozljede oka, koje nerijetko dovode do oštećenja vida. Treće po učestalosti, ali ne manje značajne su ozljede sluha ako se radi o snažnijim pirotehničkim sredstvima.

Najčešći pacijenti djeca

- Budući da su najčešće ozlijeđena djeca, zbog bola je dominantan strah i panika. Potrebno je smiriti dijete, u slučaju bolova dati mu analgetik, površinske ozljede kože hladiti, a otvorene rane previti sterilnim gazama ili čistom, ispeglanom krpom ili ručnikom. Dijete svakako odvesti na pregled liječniku koji će ustanoviti stupanj ozljede i po indikaciji ordinirati terapiju - rekla je za Večernji list dr. Biloš.

Točan broj ozlijeđenih nitko ne zna jer se ne vodi evidencija samo za ovu kategoriju pacijenata, ali skoro nijedan radni dan ne prođe bez ozljeda. 
- Ono što smo u radu primijetili jest da su svake godine ozljede sve opsežnije i ostavljaju sve veći invaliditet kod ozlijeđenih. Ozljede od pirotehničkih sredstava se u pravilu javljaju u prosincu i siječnju, dok su u ostalim mjesecima rijedak slučaj. Smatramo da je to zato što su prosinac i siječanj blagdanski mjeseci, a roditelji nisu dovoljno svjesni koju opasnost pirotehnička sredstva predstavljaju i te dane sreće i blagostanja žele upotpuniti zabavom s pirotehničkim sredstvima. Pozivamo sve njih da to ne rade jer kada jednom dođe do invaliditeta, povratka nema - zaključila je dr. Biloš.

Težina ozljeda

Inače, policija i druge nadležne službe svake godine jačaju kontrole kada je u pitanju prodaja pirotehničkih sredstava. Unatoč tome, na crnom tržištu se mogu kupiti brojne vrste petardi. Nadležni su pozvani da pojačaju napore ne samo zbog trgovine izvan zakonskih okvira nego i kako bi se smanjio broj ozlijeđenih. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.