Strana predstavništva u FBiH

Svako četvrto predstavništvo ima sjedište u Hrvatskoj, veći broj tvrtki iz Slovenije i SAD-a

Svako četvrto predstavništvo ima sjedište u Hrvatskoj, veći broj tvrtki iz Slovenije i SAD-a
13.12.2018.
u 21:45
Pogledaj originalni članak

Na području Federacije BiH početkom ove godine djelovala su 352 strana predstavništva iz ukupno 40 država. Tako barem pokazuju službeni podaci koje je Federalno ministarstvo trgovine preuzelo od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH koje vodi evidenciju za cijelu državu, piše Večernji list BiH. 

Prema bh. zakonodavstvu, predstavništvo strane osobe u BiH može utemeljiti strana osoba upisana u odgovarajući upisnik zemlje u kojoj strana osoba ima sjedište. Propisano je da strana osoba može utemeljiti predstavništvo sama ili zajedno s drugom stranom osobom.

Prednjači Sarajevo

Utemeljuje predstavništvo koje će je predstavljati na teritoriju Bosne i Hercegovine u cilju istraživanja tržišta, obavljanja propagandnih, informativnih poslova i radi svog predstavljanja. Predstavništvo je sastavni dio strane osobe, nema status pravne osobe i ne može zaključivati ugovore uime utemeljivača predstavništva. Najveći broj takvih predstavništava na teritoriju Federacije otvorile su strane osobe iz Hrvatske. Njih je 88 ili 25 posto od ukupnog broja. Slijede predstavništva iz Slovenije kojih je ukupno 39, odnosno 11,08%, te Sjedinjene Američke Države s 31 predstavništvom ili 8,81%. Značajan broj predstavništava uspostavile su i strane osobe iz Njemačke (22 ili 6,25%), Srbije (20 ili 5,68%), Austrije (17 ili 4,83%), Mađarske (16 ili 4,55%), Italije (15 ili 4,26%), Turske (13 ili 3,69%) i Švicarske (13 ili 3,69%). Kako se moglo i očekivati, od ukupnog broja predstavništava u FBiH, najviše ih je registrirano u Sarajevskoj županiji, i to su čak tri od četiri predstavništva u ovoj županiji. Brojčano iskazano, to je 260 predstavništava ili 73,86%.

Na drugom mjestu po broju registriranih predstavništava je Hercegovačko-neretvanska županija gdje su registrirana 34 predstavništva ili 9,66%. Potom slijedi Zapadnohercegovačka županija s registrirana 24 predstavništva (6,82%), Zeničko-dobojska s 14 predstavništava (3,98%) i Tuzlanska županija u kojoj je smješteno 12 (3,41%) stranih predstavništava. Unsko-sanska županija ima tri, Posavska županija i Hercegbosanska županija po dva, dok je u Srednjobosanskoj županiji registrirano jedno strano predstavništvo. Bosansko-podrinjska županija nema stranih predstavništava na svom teritoriju.

Raspored i podaci

Kada su u pitanju gradovi s najvećim brojem predstavništava, ponovno prednjači Sarajevo s 259, a slijede Mostar s 22, Široki Brijeg s 13 i Tuzla s 10 predstavništava. U Zenici ih je 7, u Čitluku 6, a u Ljubuškom i Posušju po pet predstavništava. Čapljina ima 4, a Zavidovići 3 strana predstavništva.

Uspostava stranih predstavništava nije neuobičajena, a ne iznenađuju ni podaci po kojima ih je najviše evidentirano u Sarajevu. To što iza Sarajeva po broju predstavništava stranih osoba prednjače hercegovački gradovi, zbog gospodarske i uopće ekonomske aktivnosti tog prostora, također nije iznenađujuće. Naprotiv, svojedobno je broj stranih predstavništava u Hercegovini bio i veći. Značajan broj stranih predstavništava ima sjedište i u Banjoj Luci, ali spomenuta evidencija ne uključuje te podatke. •

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.