u rs-u oko 228.000 radnika

Svaki sedmi zaposlenik radi na određeno, a nisu svi na popisu

Svaki sedmi zaposlenik radi na određeno, a nisu svi na popisu
01.02.2019.
u 09:47
Pogledaj originalni članak

Svaka sedma osoba koja je zaposlena u Republici Srpskoj radi na određeno vrijeme, a trenutačno ih je 33.450. Ovo su za portal Srpskainfo kazali u entitetskom Zavodu za statistiku na osnovi posljednjih podataka.

Odlazak u inozemstvo

Na kraju rujna prošle godine ukupno je bilo zaposleno 227.677 radnika od kojih je njih 194.227 imalo ugovor o radu na neodređeno vrijeme. No, broj ukupno zaposlenih je veći jer ovdje nisu uračunati poduzetnici i oni radnici koji rade kod poduzetnika, među kojima sigurno ima i onih s ugovorom na određeno. Božana Radošević iz Saveza sindikata RS-a kaže kako je teško procijeniti ima li u RS-u mnogo, malo ili je realan broj ljudi zaposlen na određeno vrijeme. Prema njezinim riječima, kod ugovora na određeno poslodavac nema obvezu zaposleniku dati otkazni rok prilikom otkaza ni otpremninu te takav radnik nema pravo na novčanu naknadu od Zavoda za zapošljavanje u trajanju od šest mjeseci. – Sad je situacija drugačija, ali samo zato što radnici odlaze u inozemstvo i jer nekih zanimanja nema ni za lijeka, poput profesionalnog vozača i zidara – navodi Radošević. Istodobno, u Poreznoj upravi RS-a kažu da nemaju posebne evidencije o zaposlenima na određeno i neodređeno. – Prema našim podacima, na kraju prošle godine bila su ukupno 291.043 registrirana obveznika doprinosa po osnovama osiguranja koji se tretiraju kao zaposlenje – kažu za Srpskainfo u Poreznoj upravi RS-a. Također, po njihovim podacima, na osnovi ugovora o djelu bilo je registrirano 20.285 obveznika doprinosa, dok je po osnovi ugovora o autorskom djelu bilo registrirano 3329 obveznika doprinosa. Po osnovi ugovora o privremenim i povremenim poslovima bilo je 3029 obveznika doprinosa.

Ostvarivanje prihoda

Dodaju da su oni koji ostvaruju prihode od autorskih prava, prema odredbama prethodnog Zakona o doprinosima, bili obveznici doprinosa za MIO i doprinosa za zdravstveno osiguranje, i to samo ako nisu osigurani po drugoj osnovi. Oni koji ostvaruju prihode po osnovi ugovora o djelu su u prethodnom Zakonu o doprinosima bili samo obveznici doprinosa za MIO.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.