Status branitelja

Svaki braniteljski zakon koji dođe u Parlament FBiH mora biti usuglašen i s udrugama HVO-a

Svaki braniteljski zakon koji dođe u Parlament FBiH mora biti usuglašen i s udrugama HVO-a
14.04.2022.
u 21:55
Usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji poboljšava se status nekoliko kategorija branitelja i članova njihovih obitelji
Pogledaj originalni članak

Setom od pet braniteljskih zakona koje je na ovotjednom izvanrednom zasjedanju po skraćenom postupku potvrdio Doma naroda Parlamenta Federacije BiH u ovom entitetu poboljšana su prava branitelja i članova njihovih obitelji, piše Večernji list BiH.

Prvim zakonom, a u pitanju su izmjene i dopune Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju, omogućeno je da se i korisnicima prava iz ovog zakona redovito usklađuju i povećavaju mirovine, kao što je to slučaj i s ostalim korisnicima prava, sukladno odredbama Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju. Također, ratnim vojnim invalidima koji su propustili rok za podnošenje zahtjeva za uvođenje u prava izmjenom jednog od članaka zakona omogućeno je da isprave propust i ostvare pravo na mirovinu.

Nove kategorije korisnika

Usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji poboljšava se status nekoliko kategorija branitelja i članova njihovih obitelji, počevši od djece koja su u ratu ostala bez oba roditelja, a kojima se produžava starosna dob za ostvarenje prava na invalidninu s 25 na 35 godina života, potom roditelja poginulih branitelja kojima se povećava naknada. Ovim zakonom uvedene su i nove kategorije korisnika prava u oblasti braniteljske populacije. Egzistencijalnu naknadu po ovom zakonu imat će i demobilizirani branitelji koji su povratnici u Republiku Srpsku ili Distrikt Brčko, neovisno o godinama života, ako ne ostvaruju mjesečne prihode koji prelaze iznos veći od 50 posto minimalne mirovine isplaćene u FBiH u prosincu 2018. godine, pod uvjetom da su bili pripadnici Oružanih snaga najmanje godinu dana. Pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu moći će ostvariti i supruga umrlog demobiliziranog branitelja, povratnika u Republiku Srpsku ili Distrikt Brčko kao i supruga umrlog demobiliziranog branitelja ako na dan podnošenja zahtjeva ima navršenih 57 godina pod istim uvjetima kao i prethodne kategorije branitelja i članova njihovih obitelji s tim da će županije svojim propisima urediti uvjete, način i postupak ostvarivanja prava na egzistencijalnu naknadu supruga umrlih demobiliziranih branitelja životne dobi od 57 godina. Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji propisano je povećanje osnovice, odnosno mjesečne naknade ovoj braniteljskoj populaciji za 13,8 posto.

Trenutačna osnovica od 641 KM nakon usvojenih izmjena i dopuna ovih zakona povećava se na 730 KM, a naknade dobitnicima ratnih odličja usklađivat će se svake godine. Posljednji u setu usvojenih braniteljskih zakona donio je povećanje mjesečnih naknada najtežoj skupini ratnih vojnih invalida kojima je nužna tuđa pomoć i njega. Njime se za 200 posto povećava naknada za tuđu njegu i pomoć ratnim vojnim invalidima prve skupine, za 140 posto invalidima druge skupine, dok na povećanje naknade od 100 posto mogu računati ratni vojni invalidi treće skupine.

Zakonom je obuhvaćeno oko 600 korisnika, najtežih ratnih vojnih invalida, istaknuto je na sjednici. Na zasjedanju Doma naroda potencirana je važnost usklađivanja zakonskih rješenja koja dolaze u parlamentarnu proceduru između udruga Armije RBiH i HVO-a.

Suglasnost vrlo važna

Na važnost usuglašavanja posebno je uputio Ivo Tadić, predsjednik Kluba Hrvata.

- Vrlo dobro znamo da unutar Federalnog ministarstva za pitanja branitelja zaposlenih Hrvata skoro da i nema. To je dodatni razlog da se svi zakoni koji se odnose na braniteljsku populaciju i članove njihovih obitelji moraju usuglasiti između udruga HVO-a i Armije RBiH te tek onda biti poslani nama na usvajanje. Suglasnost obje komponente, i hrvatske i bošnjačke, preduvjet je za razmatranje i donošenje ovakvih zakona - zaključio je Tadić.

Sjednicu Doma naroda na kojoj je donesen set braniteljskih zakona pratili su među ostalim i Lazar Martinović, predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a HB, te Marinko Matošević, predstavnik Udruge umirovljenih branitelja HVO-a. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.