Interresorna radna grupa

Sutra o izmjeni izbornog zakonodavstva BiH

Sutra o izmjeni izbornog zakonodavstva BiH
01.03.2016.
u 14:59
Kada je u pitanju Izborni zakon BiH, Prodanović kaže da su izmjene dominantno tehničke prirode, te da većina tih amandmana poboljšava dosadašnji Izborni zakon
Pogledaj originalni članak

Sjednica Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine trebala bi biti održana sutra.

Član te radne grupe i zastupnik u Zastupničkom domu državnog parlamenta Lazar Prodanović je kazao Feni kako bi na toj sjednici trebali usvojiti prijedloge amandmana na izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, dodajući kako je usuglašeno oko tridesetak amandmana. Oni su dominantno tehničke prirode.

- Nadam se da će dobiti adekvatnu podršku na Interresornoj radnoj grupi i da ćemo biti u situaciji da nakon toga, u skladu s Poslovnikom, uputimo u parlamentarnu proceduru izmjene ovog zakona, kazao je Prodanović.

Pored izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, Interresorna radna grupa bi se trebala izjašnjavati i o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o financiranju političkih stranaka, po preporukama GRECO-a.

Kada je u pitanju Izborni zakon BiH, Prodanović kaže da su izmjene dominantno tehničke prirode, te da većina tih amandmana poboljšava dosadašnji Izborni zakon. Ističe da u dosadašnjem radu Interresorne radne grupe nisu razmatrali implementaciju odluke Ustavnog suda BiH kada je u pitanju grad Mostar.

- Bilo bi značajno da se ovo pitanje riješi prije lokalnih izbora, kako bi u gradu Mostaru bili izbori u listopadu, kao u svim lokalnim zajednicama u BiH, naveo je Prodanović.

Dodao je da nisu razmatrali ni pitanje koje se odnosi na implementaciju presude 'Sejdić-Finci', koje je „pored zakonskog rješenja i ustavno pitanje, tako da je potreban širi politički konsenzus i stavovi političkih subjekata o ovom pitanju".

Prodanović smatra da bi bilo važno da izmjene i dopune Izbornog zakona BiH budu usvojene do kraja travnja kako bi Središnje izborno povjerenstvo BiH bilo u situaciji objaviti termin održavanja lokalnih izbora i istovremeno uraditi podzakonske akte.

- Ukoliko dođe do rješenja nekih važnih pitanja, uključujući rješenje za Grad Mostar, i ukoliko se Parlamentarna skupština BiH odluči da Interresorna radna grupa u ovom ili nekom drugom sazivu dalje nastavi, bit ćemo spremni na vrijeme dostaviti i te prijedloge izmjena, kazao je Prodanović.  

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.