opadaju vodostaji

Suša stvorila probleme: Neretva se u Mostaru prepolovila

Foto: Avaz
Radobolja
Foto: Avaz
Bunski kanali
Foto: Avaz
Bunski kanali
12.08.2022.
u 17:09
U Mostaru, prema zadnjem mjerenju danas u 12,15 sati zabilježen je vodostaj Neretve od samo 245 centimetara.
Pogledaj originalni članak

Dugotrajna suša i ekstremna vrućina odrazili su se na vodostaje rijeka u gotovo cijeloj BiH. Tako su sve niži vodostaji rijeka u Hercegovini, gdje je prema podacima Agencije za vodno područje Jadranskog mora, vodostaj rijeke Neretve na hidrološkoj stanici u Glavatičevu iznosio 33 centimetra.

U Mostaru, prema zadnjem mjerenju danas u 12,15 sati zabilježen je vodostaj Neretve od samo 245 centimetara. Redovita obrana od poplava u Mostaru je, podsjetimo, na 850 centimetara, pa građani komentiraju kako se Neretva „prepolovila“, piše Avaz.

Nizvodno od Mostara, vrijednosti su sve manje, pa je, primjerice, u Žitomislićima izmjereno 57 centimetara.

Značajno su niski i vodostaji rijeke Bune, također, pritoke Neretve, čije su vrijednosti u Blagaju 24 centimetra, a u mjestu Buna 56 centimetara. Stolačka Bregava se drži na svega tri centimetra...

Damir Mrđen, direktor Agencije u izjavi za Avaz kaže kako problema s niskim vodostajem ima u gotovo cijeloj Europi, gdje je u pojedinim zemljama , poput, Italije stanje dramatično.

Međutim, kako kaže, kod nas stanje nije alarmantno niti zabrinjavajuće.

- Očito je nedostatak padalina, kao i svugdje, prouzročio smanjenje vodostaja i izdašnosti svih izvorišta, ali, ovo stanje nije ekstremno. Nadamo se da će se ovo sušno razdoblje uskoro završiti, a za sada nije ništa ekstremnije u odnosu na neke godine ranije, posebno na vodnom području Jadranskog mora koji je prvenstveno krš i gdje su poznate ogromne oscilacije ljeta i zime - objašnjava Mrđen.

Navodi i da je ova situacija daleko od one kritične iz 2011.godine, kada je rijeka Neretva na svom izvoru presušila u dužini od nekoliko kilometara.

- Činjenica je da suša jako dugo traje i generalno gledano smanjene su izdašnosti izvorišta i kada bi ovakvo stanje potrajalo, ne daj Bože, još mjesec, mjesec i po,l onda bi bilo zabrinjavajuće. Nadamo se da neće potrajati - govori za Avaz Mrđen.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.