Branko Petrić

Stvoreni uvjeti za izbor izaslanika i uspostavu vlasti

Foto: VL FOTO
Stvoreni uvjeti za izbor izaslanika i uspostavu vlasti
18.12.2018.
u 13:32
Pogledaj originalni članak

Stvorili su se uvjeti za neometan izbor izaslanika i uspostavu vlasti nakon provedenih općih izbora. Mi smo to uradili i pored toga što ostaje sporno treba li to SIP raditi ili su to trebali uraditi zakonodavci, ali sad je tako kako je, kazao je danas nakon sjednice SIP-a Branko Petrić, predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, prenosi N1. 

"Koristili smo sve principe da nađemo zajednički sadržitelj, nije nam bilo lako. Problem pariteta smo pokušali djelomično prevazići. Radi se o nacionalnom zastupanju konstitutivnih naroda, ne postoji mehanizam kojim se to može popunit. Nismo uspjeli uključiti državljane FBiH koji su stanovnici Brčko distrikta, to ostaje ustavotvornicma i vlastima. Na snagu odluka stupa sutra i županije mogu krenuti s izborom izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH", kazao je Petrić i dodao:

"Ovo je opći dokument, koji SIP donosi neposredno putem ovlasti i zakona".

Kazao je da ukoliko bude stranačkih miješanja, smatrat će se pritiskom na SIP.

"Ja sada ne bih posebno obrazlagao naša rješenja, mogli ste to čuti na sjednici od onih koji su izlagali. Eventualna dublja rješenja zašto je nešto tako a na drukčije će biti dostavljena Ustavnom sudu. Ukoliko nešto stranke smatraju, to možete smatrati pritiskom na nas. Visoki predstavnik ima svoje ovlasti, a naša odluka mora biti propisana zakonom".

Petrić je još kazao da nema ništa protiv popisa iz 1991. godine, ali: "Ne mogu to puno obrazlagati, to je ljestvica i proračun koji smo napravili. Ukoliko se radi po popisu iz 1991. godine onda SIP nema nadležnosti nad tim, nego ide u ruke zakonodavca. Prema popisu iz 2013. godine, SIP to može riješiti".

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.