Vlada FBiH

Stvaranje novih programa za povratak u Posavinu, Srebrenicu, Drvar, Glamoč...

Stvaranje novih programa za povratak u Posavinu, Srebrenicu, Drvar, Glamoč...
20.10.2022.
u 11:52
Pogledaj originalni članak

Na prijedlog Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, utvrdila i po skraćenoj proceduri usvajanja uputila Parlamentu FBiH Prijedlog zakona o dopunama Zakona o raseljenim osobama i povratnicima u FBiH i izbjeglicama iz BiH.

Jednom od dopuna je definirano da održivi povratak obuhvaća programe ekonomskog osnaživanja povratnika, razvojne projekte podrške povratničkim sredinama, socijalne i humanitarne programe pomoći i druge vrste podrške reintegraciji povratnika u ranije prebivalište.

Dodana je i nova odredba o donošenju posebnog plana povratka i oporavka za područje regije Posavina, regije Srebrenica, kao i područja općina Drvar, Glamoč, Bosansko Grahovo i Bosanski Petrovac. Također se dodaje i odredba o ostvarivanju i poticanju suradnje sa iseljeništvom.

Dopunom je predloženo i povećavaje izdvajanja sredstava za ove namjene iz proračuna Federacije, i to u visini od 2,5 do tri posto iznosa proračunskih prihoda u tekućoj godini u FBiH, osim doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Kako je obrazloženo, cijeneći stvarne potrebe raseljenih osoba i povratnika u prijeratna mjesta prebivališta, kao najranjivije kategorije našeg društva, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica realizira niz programa i projekata pomoći, stvarajući pretpostavke za potpunu reintegraciju u povratničkim sredinama.

Međutim, dosadašnja proračunska sredstva koja se godišnje osiguraju resornom federalnom ministarstvu nisu dovoljna za podmirenje potreba raseljenih osoba i povratnika. To pokazuju podaci ministarstva gdje je na javnim pozivima samo u 2020. godini, za rekonstrukciju prijeratnih stambenih jedinica s ciljem povratka, stiglo više od 5.000, a za stvaranje uvjeta za održivost povratka oko 10.000 aplikacija.

Obrazloženo je da bi povećanje proračunskih sredstava otvorilo mogućnosti proširenja postojećih programa i projekata, s jedne, te kreiranja novih programa u rubnim dijelovima FBiH usmjerenih na manjinski povratak u regije Posavine, regije Srebrenica i područja općina Drvar, Glamoč, Bosansko Grahovo i Bosanski Petrovac, s druge strane.

Inače, Federalno ministarstvo realizira programe i projekte koji obuhvaćaju rekonstrukciju uništenih i oštećenih stambenih objekata, održivost povratka, te obnovu i izgradnju infrastrukture, objekata vjerskog, obrazovnog, sportskog i kulturnog karaktera, kao i drugih od značaja za širu društvenu zajednicu.

Ministarstvo provodi i projekte pomoći povratnicima putem dodjele poljoprivrednih strojeva, sadnica, plastenika, stoke, te izgradnje stajskih objekata i rekultivacije poljoprivrednog zemljišta. Podrška je usmjerena i na programe podrške (samo)zapošljavanju ove populacije, i to kroz razvoj malih i srednjih poduzeća i podrškom projektima unapređenja privrednih djelatnosti za otvaranje novih radnih mjesta dodjeljivanjem grant sredstava, razvoja start up (početnog biznisa) povratnika, te projekata obavljanja pripravničkog rada s ciljem osposobljavanja mladih povratnika na tržištu rada. Projekti humanitarne pomoći obuhvaćaju dodjelu paketa hrane i sredstava za higijenu, financijsku pomoć za liječenje povratnika, pružanje pomoći udruženjima koja se bave pitanjima raseljenih osoba i povratnika, te dodjelu stipendija studentima povratnicima na područje Republike Srpske i drugim vidovima pomoći.

Na tekst Prednacrta zakona pozitivna mišljenja dali su nadležni odbori Parlamenta FBiH, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.