Istražili smo Kako će studenti u Mostaru provesti blagdane

Studenti: Blagdani nas spajaju, osjećaju se čarolija zajedništva, miris doma...

28.11.2015., Zagreb - Tisuce upaljenjih lampica privuklo mnostvo gradjana na otvorenje Adventa na Zrinjevcu. Photo: Petar Glebov/PIXSELL
19.12.2016.
u 11:00
Pogledaj originalni članak

Blagdani dolaze. Božić i Nova godina su na vratima. Gradovi, izlozi, trgovine i kafići diljem BiH su okićeni, a Mostar je ove godine svojim građanima darovao i prvi “Advent u Mostaru”, koji nudi puno više sadržaja nego ranije, piše Večernji list BiH. U vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana provodi se više vremena s obitelji i bližnjima, trude se svi biti međusobno povezaniji.

Tradicija i običaji rodnog kraja

Studenti koji studiraju u Mostaru, a dolaze iz drugih krajeva BiH ili Hrvatske, većinom odlaze svojim kućama kako bi blagdane proveli u krugu obitelji i prijatelja. Zanimalo nas je kako mladi Mostarci, ali i studenti iz drugih dijelova BiH i Hrvatske, provode božićne i novogodišnje blagdane, što im znače, kakvi su božićni običaji njihova kraja… Svi studenti složili su u jednom, najviše uživaju u čarima i toplini obiteljskog doma. Iako mnogi mjesecima unaprijed planiraju proslavu Nove godine, većina studenata prvo želi provesti vrijeme s obiteljima, pa onda s pjesmom i veseljem ući u novu, 2017. godinu.

Priprema za nadolazeći blagdan Božića već je počela, biraju se darovi, izrađuju kutijice, svijeće, kalendari, a svi ti darovi namijenjeni su obitelji koja ih tradicionalno otvara na Božić svake godine. Na Badnjak, uz sve pripreme, najvažnije je kićenje bora, što obitelj radi zajedno. Studenti su nam rekli da većinom nakon toga s prijateljima i obitelji odlaze na polnoćku. - Božićno jutro mi je najdraže, uvijek se prisjetim djetinjstva, darova i veselja prilikom njihova otvaranja. Obitelj zajedno uz bogatu trpezu ruča, zajedno s najbližima provedemo Božić, ispričala je Antonija iz Slavonije. Jedan od studenata iz Mostara kazao je kako ove godine Mostar za njega ima pravi blagdanski ugođaj, pa tako i studenti koji dolaze iz daljih krajeva ove se godine mogu osjećati kao kod kuće. - Na “Adventu u Mostaru” imate priliku kušati kuhano vino i kobasice ili otići na klizanje. Krešo Andrić, student mostarskog Sveučilišta, s nama je podijelio kako planira provesti nadolazeće blagdane. - Božić za mene predstavlja prvenstveno zajedništvo, ljubav i obiteljsko okruženje, pogotovo otkada studiram i više ne stanujem s roditeljima. Za Božić se vraćam kući i jedva čekam provesti ga s obitelji i prijateljima, kazao je Krešo. - Prvo dolazi Božić, zatim Nova godina... i ne stignete se ni okrenuti, pred vama su nove obveze. Kako u cijelom prosincu tako i posljednjem tjednu godine imate svaki dan opravdanje za okupljanja i druženja, dodao je Krešo.

Priča koje će se sjećati

Studentica Barbara Antolović također je podijelila s nama što za nju znači Božić. - Na samu pomisao Božića u zraku se nekako osjeti taj ‘duh’- samo ako pogledate oko sebe, vidite da su gradovi okićeni, izlozi blješte, posvuda su ukrasi i sav taj “kič” se nekako odlično uklapa u blagdansku čaroliju. Svi su sretniji tijekom ovog blagdanskog vremena, kao da su svakodnevni problemi potisnuti u dugi plan. Osjećamo međusobnu bliskost i mislim da je to razlog zašto ne razmišljamo o problemima, pogotovo onim materijalnim, kazala je studentica Barbara.

Svi studenti s kojima smo razgovarali željno iščekuju blagdane i sigurno da će svatko od njih doživjeti neku priču koje će uvijek rado sjetiti, a ostalim studentima su poručili: - Uživajte u blagdanima jer proći će brže nego što mislite, a onda sve po starom do idućeg Božića. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.