Elektroprivreda BiH najavila, poslodavci upozorili na posljedice

Struja od siječnja skuplja do 30 posto za industriju, 
za kućanstva cijene iste

Struja od siječnja skuplja do 30 posto za industriju, 
za kućanstva cijene iste
12.12.2018.
u 16:00
Pogledaj originalni članak

 

Poskupljnje tzv. industrijske struje na području koje pokriva Elektroprivreda BiH moglo bi se očekivati već sredinom januara, potvrdio je ovo direktor EP BiH Bajazit Jašarević nakon sastanaka s federalnim premijerom Fadilom Novalićem i resornim ministrom Nerminom Džindićem, objavio je N1.

Jednak pristup

Jašarević je pojasnio da su jučer predstavnici EP BiH dostavili model, prijedlog poskupljenja struje, no nije želio iznositi detalje. - Očekujemo da će sljedećih dana proći tijela Elektroprivrede i da ćemo do kraja tjedna imati model koji obznaniti i Vlada FBiH kojoj smo danas predali prijedlog - potvrdio je novinarima direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević nakon sastanaka s predstavnicima Vlade FBiH. Potvrdio je i to da neće postojati različiti platni razredi, tj. da će svim korisnicima industrijske struje biti jednak pristup. - Ako sve prođe kako treba, model bi mogao zaživjeti do sredine siječnja. Sve ovisi o tome hoćemo li sve napraviti jednim korakom ili će ih trebati više - zaključio je Jašarević. Objasnio je i kako struja za kućanstva neće poskupjeti, ali i da nas u budućnosti čekaju poskupljenja, kao i da je bitnije kako će se BiH u budućnosti opskrbljivati energijom, nego kolika će cijena biti danas. - Treba javno govoriti da otvaranje tržišta ne znači jeftiniju energiju. Svi smo bili pomalo u zabludi da se tržište otvara kako bi energija bila jeftinija - kaže diretor EP BIH.

Iz Vlade FBiH jučer su bili bez objašnjenja o poskupljenju električne energije za industriju. Iz Udruženja poslodavaca FBiH očekuju da Vlada FBiH i Elektroprivreda BiH održe obećanje i nađu rješenje kako ne bi došlo do najavljenog povećanja cijena električne energije za poslovne subjekte u FBiH. Najavljeno povećanje bi, prema najavama, trebalo iznositi i do 30 posto. U Udruženju poslodavaca FBiH napominju da postoji pravno rješenje kojim bi se ispunili zakonski uvjeti da se ne povećavaju cijene električne energije za poslovne subjekte te je potrebna isključivo dobra volja za donošenje i primjenu rješenja. Podsjećaju i da je na sastanku predstavnika Udruženja poslodavaca FBiH s predstavnicima Vlade FBiH, Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH i Elektroprivrede BiH održanom protekloga tjedna predloženo rješenje prema kojemu bi cijena električne energije za poslovne subjekte iznosila 47 do 48 eura po MW. - Smatramo neprihvatljivim svako povećanje cijena električne energije za poslovne subjekte, naročito ako se ima u vidu da se traže veće cijene električne energije, a da pritom nije došlo do povećanja cijene ulaznih komponenti za proizvodnju.

Ne dopustiti veće cijene

Poskupljenje električne energije za poslovne subjekte proizvelo bi lančanu reakciju i dovelo do značajnih povećanja cijena svih drugih proizvoda i usluga, kako zagospodarstvo, tako i za građane. S višim cijenama električne energija gospodarstvo u FBiH umjesto rasta i razvoja ući će u fazu stagnacije, a moguće i nazadovanja - naglašavaju u UPFBiH. Smatraju i neprihvatljivim stvaranje velike disproporcije u cijeni električne energije za različite vrste potrošača jer cijenu takvih odluka konačnici plaćaju svi. Poslodavci također upozoravaju da Elektroprivreda HZHB i Elektroprivreda RS-a nisu tražile povećanje cijena električne energije za bilo koju kategoriju potrošača, a posluju u istim uvjetima kao i Elektroprivreda BiH, o čemu bi Regulatorna agencija za energiju FBiH (FERK) trebala povesti računa i ne dopustiti povećanje cijena.

Podsjećajući da je u ovoj godini cijena električne energije već povećana u prosjeku za 28 posto za poslovne subjekte u FBiH, iz Udruženja poslodavaca FBiH još jednom pozivaju mjerodavne i Elektroprivredu BiH da ispune ranija obećanja, iskoriste pravna sredstva koja im stoje na raspolaganju i ne dopuste novo poskupljenje električne energije za realni sektor. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.