VAŽNO JE ZNATI

Stručnjaci otkrili: Evo kako pravilno čuvati krumpir da ne proklija i traje mjesecima!

Foto: shutterstock
Stručnjaci otkrili: Evo kako pravilno čuvati krumpir da ne proklija i traje mjesecima!
10.11.2022.
u 13:32
Držite krumpire na najmračnijem i najhladnijem mjestu, ali bez obzira na sve, nemojte čuvati krumpir u hladnjaku.
Pogledaj originalni članak

Postoji razlog zašto se krumpir svugdje prodaje kao vreća. Može se pripremiti na razne načine i, za razliku od većine proizvoda, može se čuva tjednima ili čak mjesecima. I dok je krumpir općenito prilično otporan, postoje ispravni i pogrešni načini za njegovo skladištenje. Bez obzira na vrstu krumpira, sve treba čuvati prema ovim savjetima i trikovima za najduži mogući rok trajanja, kako piše Insider.

Rok trajanja krumpira zapravo ovisi o načinu skladištenja. Svježi krumpir koji se čuva u idealnim uvjetima može trajati nekoliko mjeseci. Ako se krumpir skladišti na temperaturi iznad 13°C, brže će dehidrirati, što će im smanjiti rok trajanja. Čak i pod uvjetima koji nisu idealni, škrobni gomolj često će se zadržati nekoliko tjedana.

Odaberite dobar krumpir 

Skladištenje krumpira počinje u supermarketu. Potražite krumpire bez posjekotina, tamnih mrlja ili mekih mrlja. Trebali bi imati ujednačenu teksturu kože s minimalnim plitkim očima i bez zelenila. Krumpir s mrljama brže se kvari u skladištu.

Držite ga na suhom 

Iako bi moglo biti primamljivo svoje prašnjave krumpire prije skladištenja, oduprite se porivu. Vlaga se lako može zarobiti na koži krumpira i stvoriti previše vlažno okruženje, uzrokujući plijesan i brže starenje. Čuvajte ih takve kakve jesu i perite tek kada su spremni za upotrebu.

Stavite u košaru ili vrećicu 

Jedan ključ za očuvanje svježeg krumpira je pravilna cirkulacija zraka. Ako ste kupili vreću krumpira, oni se često prodaju u mrežastoj vrećici koja omogućuje ulazak i izlazak zraka. U tom slučaju ih možete ostaviti pohranjene u vrećici. Inače, preporučuje se stavljanje krumpira u dobro prozračenu košaru ili zdjelu kako bi zrak cirkulirao oko njih. Otvorena papirnata vrećica dobro će poslužiti.

Pronađite hladno, tamno mjesto 

Krumpir se uzgaja ispod zemlje i voli uvjete što bliže domu — tamno i hladno. Optimalna temperatura za skladištenje krumpira je između 7°C i 13°C, tako da je podrum idealan. Držite krumpire na najmračnijem i najhladnijem mjestu, ali bez obzira na sve, nemojte čuvati krumpir u hladnjaku.

Rotirajte svoju zalihu 

Svaki put kad posegnete za krumpirom, provjerite svoju zalihu i okrenite ga kako biste spriječili udubine na krumpir. Pogledajte ima li krumpira koji se počinju kvariti i iskoristite ih, stavljajući novije krumpire na dno.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.