Vijeće ministara BiH

Strategijom u oblasti migracija i azila definirano sedam strateških ciljeva

Strategijom u oblasti migracija i azila definirano sedam strateških ciljeva
07.12.2022.
u 15:43
Pogledaj originalni članak

Vijeće ministara BiH je na izvanrednoj telefonskoj sjednici usvojilo Strategiju u oblasti migracija i azila za razdoblje 2021 - 2025. godine, u skladu s preporukama Europske komisije za dobijanje statusa kandidata za Bosnu i Hercegovinu na sjednici Vijeća Europske unije u decembru.

Strategijom u oblasti migracija i azila, koju je predložilo Ministarstvo sigurnosti, želi se osigurati razvoj kvalitetnog sustava migracija i azila u BiH u skladu sa standardima Europske unije, te omogućiti aktivno sudjelovanje u ovim oblastima na regionalnom nivou.

Tom strategijom je definirano sedam strateških ciljeva, među kojima su: unaprjeđenje sustava sveobuhvatnog upravljanja politikama migracija i azila; povećanje učinkovitosti kontrole državne granice; učinkovitije upravljanje nezakonitim migracijama na teritoriji BiH; unaprjeđenje sustava azila; učinkovitija borba protiv krijumčarenja migranata i trgovine ljudima; podrška zakonitim migracijama i integracija stranaca koji zakonito borave u BiH te jačanje mehanizama koordinacije u upravljanju migracijama i azilom.

Ministarstvo sigurnosti, nakon što ugradi određene korekcije usvojene na današnjoj sjednici, dostaviće Vijeću ministara BiH u roku od 30 dana Prijedlog akcionog plana za razdoblje 2021 - 2025 u vezi s provođenjem Strategije u oblasti migracija i azila.

Na današnjoj sjednici je usvojena i Informacija Ministarstva prometa i veza o postupku javne nabavke "Iznajmljivanje Microsoft licencija za potrebe institucija BiH".

Sredstva koja nedostaju za realizaciju Okvirnog sporazuma o iznajmljivanju Microsoft licencija za potrebe institucija BiH za razdoblje 2022 - 2025. godine osigurat će se iz tekuće rezerve proračuna institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH.

Vijeće ministara BiH izjasniće se u drugom krugu glasanja o Prijedlogu pravilnika o izmjenama i dopuni Pravilnika o unutarnjoj organizaciji Ministarstva sigurosti i raspisivanju javnog natječaja  za popunu novih radnih mjesta za pružanje administrativno-tehničke podrške Kontakt-točki za suradnju sa Europolom, nakon što danas nije postignut konsenzus u vezi s novim zapošljavanjem u Ministarstvu sigurnosti BiH, zbog čega ova točka dnevnog reda nije usvojena, saopćeno je iz Vijeća ministra BiH. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.