Obratite pažnju

Što se sve događa u tijelu kada vam nedostaje željeza?

Foto: Profimedia
Što se sve događa u tijelu kada vam nedostaje željeza?
11.06.2021.
u 19:08
Pogledaj originalni članak

Željezo je jedan od, za tijelo, najvažnijih nutrijenata. Upravo željeza od svih nutrijenata najčešće nedostaje u organizmu. Posebno bi na količinu željeza trebali pripaziti vegetarijanci i vegani jer ne jedu meso, a upravo je ono najbolji izvor.

Željezo je važno za crvene krvne stanice, ako ga ne donosite dovoljno u organizam možete osjetiti neke neugodno posljedice ili se čak može razviti i anemija. To je stanje u kojem u tijelu nema dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica koje na sebe vežu kisik, javlja N1. 

Nedostatak željeza može uzrokovati i trajne zdravstvene probleme ako se ne liječi na vrijeme. Neki od simptoma koje možete osjetiti ako vam nedostaje željeza su:

Osjećate se umorno i usporeno

Željezo je potrebno za rast i razvoj, transport kisika u tijelu i ostale funkcije. Ako ne dobivate dovoljno željeza može se osjećati umorno i letargično. Kada nema dovoljno željeza u tijelu nema ni dovoljno kisika zbog čega se osjećamo umorno i usporeno.

Muče vas glavobolje

Prvi znakovi nedostatka željeza obično su umor i glavobolje. Željezo je neophodno kako bismo imali dovoljne razine hemoglobina u crvenim krvnim stanicama.

Osjećate slabost mišića

Željezo je bitno posebno za sportaše kojima je važna izdržljivost. Niske razine željeza mogu dovesti do lošije funkcije mišića i limitiranog aerobnog kapaciteta te mogu utjecati na performanse i oporavak nakon treninga.

Hladne su vam ruke i noge

Glavna zadaća željeza je da pomogne prenijeti kisik do mišića, organa i stanica. Bez dovoljnog unosa željeza može se javiti anemija, ekstremni umor, zamor mišića, kratkoća daha i hladne ruke i noge.

Vrtoglavica

Možete osjećati vrtoglavicu jer vam mozak ne dobiva dovoljno kisika koji treba kako bi normalno funkcionirao.

Lomljivi nokti i blijeda koža

Ova pojava može biti još jedna od posljedica nedostatka željeza. Tako tijelo odgovara na anemiju, piše Eat this.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.