promjena stope PDV-a

Što nam donosi povećanje PDV-a: Socijalne opasnosti, više stope tehnički rizične

Što nam donosi povećanje PDV-a: Socijalne opasnosti, više stope tehnički rizične
19.01.2019.
u 20:45
Pogledaj originalni članak

Pitanje promjene stope ili cijelog sustava naplate poreza na dodatnu vrijednost (PDV) bit će otvoreno vrlo brzo nakon uspostave svih razina vlasti. Kako doznaje Večernjak, ovo pitanje moglo bi biti i dio nove Reformske agende, strateškog reformskog dokumenta za idućih nekoliko godina, koji se uvelike priprema.

Daljnja procedura

Unutar Bosne i Hercegovine nema konsenzusa o ovome, ali čini se kako ni međunarodna zajednica nije baš jedinstvena o tome treba li u BiH ostati jedinstvena stopa PDV-a te treba li iznositi 17 posto. Ono o čemu nema dvojbe stav je Uprave za neizravno oporezivanje BiH, čiji ravnatelj Miro Džakula odlučno ističe kako je za BiH ekonomski najbolja opcija da stopa PDV-a ostane 17%.

- U prednacrtu Zakona o PDV-u, koji je pripremio UNO, definirana je jedinstvena stopa od 17%, kao i u trenutačno važećem zakonu. UNO je ponudio takvo rješenje, a na Parlamentu BiH je da eventualno vrši izmjene zakona - rekao je Džakula koji naglašava kako je stopa PDV-a od 17% potpuno primjerena državi kao što je BiH, odnosno njezinu stupnju ekonomskog razvitka.

Prednacrt Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV), koji je pripremio UNO radi usklađivanja s europskim smjernicama, dobio je nedavno podršku Upravnog odbora, nakon čega će u daljnjoj proceduri biti kreiran nacrt ovog zakona i upućen u proceduru usvajanja. No, ovaj zakonski prijedlog uopće ne tretira pitanje promjene stope PDV-a. Iako se u medijima javljaju informacije kako su SNSD, SDA i HDZ za porast stope PDV-a ili za uvođenje diferencirane stope, doznajemo kako to, barem kada je HDZ u pitanju, nije tako.

“Za” i “protiv”

Mnogo je argumenata “za” i “protiv” promjene, odnosno povećanja stope PDV-a. Zagovornici ističu kako je BiH država s najmanjom stopom PDV-a u Europi te da bi njezino povećanje na 19% dalo značajne prihode koji bi omogućili gospodarski razvoj. To, ipak, za sobom povlači pitanje rasta troškova života i socijalnog nezadovoljstva koje već postoji zbog nedavnog uvođenja dodatnih trošarina na gorivo.

Socijalno mnogo manje rizičnim, ali tehnički zahtjevnijim stručnjaci smatraju “alternativni prijedlog”, odnosno ideju da reforma sustava PDV-a ide u smjeru uvođenja diferencirane stope ovog poreza uz proširenje kategorija koje se ubrajaju u PDV obveznike (tijela javne uprave, zaklade, ustanove). Europskog standarda u ovoj oblasti nema, tako da se BiH ovaj put neće moći pravdati “harmonizacijom s EU-om”. Većina europskih zemalja ima diferencirane stope PDV-a, pri čemu je gornja granica znatno iznad naših 17%, ali se višestruko manja ili čak nulta stopa PDV-a naplaćuje na osnovne životne namirnice, lijekove ili udžbenike. Usporedbe radi, Hrvatska, Švedska i Danska imaju najvišu stopu PDV-a u EU-u i ona iznosi 25%, s tim što RH i Švedska imaju i znatno niže stope PDV-a za određene proizvode. Od svih zemalja EU-a, najnižu stopu PDV-a od 17%, kao i BiH, ima Luksemburg, ali, kao i većina drugih zemalja, Luksemburg ima i niže stope za određene proizvode. Pitanje je koliko BiH može realizirati diferenciranu stopu PDV-a, a da to za posljedicu nema porezni kaos i manipulacije. •

Ključne riječi
PDV
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.