Dok u BiH još pričaju o deklaraciji

Stigle tri ponude za izgradnju Pelješkog mosta, Turci od Kineza skuplji 500 mil. kuna

Stigle tri ponude za izgradnju Pelješkog mosta, Turci od Kineza skuplji 500 mil. kuna
16.09.2017.
u 08:30
Pogledaj originalni članak

Premijer RH Andrej Plenković odbacio je u petak mogućnost da BiH zaustavi izgradnju Pelješkog mosta te poručio kako će se taj projekt realizirati “i u suglasju s bh. stranom”. - Jednostavan odgovor je - nije - odgovorio je premijer na pitanje Branka Bačića (HDZ) je li moguće da će BiH zaustaviti izgradnju mosta, a s obzirom na izjave koje stižu iz BiH, odnosno od vodstva SDA i Bakira Izetbegovića.

Najveći projekt u EU

Pelješki je most, ističe, strateški i općeprihvaćeni projekt, projekt koji ima najveću vrijednost kada je riječ o sredstvima EU koji ga sufinancira s 375 milijuna eura. Svi iz Dubrovačko-neretvanske županije znaju što taj most znači - rekao je Plenković, uvjeren kako bi i građani Neuma, pogotovo u turističkoj sezoni, profitirali kad bi postojao alternativni pravac. Navodeći gabarite mosta - visina 55 metara, prolaz za brodove 200 metara, zapitao se kakav bi to brod trebao ići prema Neumu, a da ne bi mogao proći ispod Pelješkog koji bi samo 10 metara trebao biti niži od onog na Bosporu. - Mislim da ćemo sve što treba s naše strane objasniti našim prijateljima u BiH, realizirati projekt, ugovor o granici iz 1999. godine nije ratificiran, ali to je projekt koji će se realizirati i u suglasju s bh. stranom - poručio je hrvatski premijer. Inače, jučer su konačno otvorene ponude za izgradnju Pelješkoga mosta. Talijanski Astaldi i Turski IC Ictas ponudili su da će most izgraditi za 2,5 milijardi kuna, austrijski Strabag je ponudio 2,6 milijardi kuna, a kineski konzorcij, predvođen tvrtkom China Road and Bridge Corporation, dvije milijarde kuna. Cijene su bez PDV-a, a ponude su otvorene u Hrvatskim cestama. Ako je suditi prema ovim informacijama, sasvim je jasno kako će posao dobiti kineski ponuđač jer je ponudio cijenu manju za čak 500 milijuna kuna u odnosu na konkurenciju. I dok Hrvatska polako, ali sigurno ulazi u projekt Pelješkoga mosta, u Bosni i Hercegovini i dalje traju prepirke o deklaraciji koja je donesena u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. HDZ BiH najavio je kako će tu deklaraciju blokirati u državnom Domu naroda, a zatim je Šefik Džaferović rekao kako se spomenuti dokument uopće neće naći pred izaslanicima Doma naroda. I dok političari SDA na priči Pelješkoga mosta grade predizbornu kampanju, Hrvatska počinje graditi Pelješki most.

- Pelješki most gradi se na hrvatskom teritoriju. Nema nijedne prepreke da se taj most gradi - kazao je ministar mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković. Bosna i Hercegovina će, zbog pravnog nasilja koje pokušavaju provesti bošnjački političari uz potporu SDS-a po pitanju Pelješkog mosta, to vjerojatno skupo platiti. Kakav kaos vlada u državi, jasno su pokazala pisma koja su bošnjački političari samoinicijativno uputili prema hrvatskim i europskim institucijama.

Nisu spremni na kompromis

Bošnjačka politika pokazala je nepostojanje bilo kakve spremnosti na kompromis, što je za Europsku uniju i više nego neprihvatljivo. Na pogubnost ove politike upozorio je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić koji je rekao kako Pelješki most nije projekt samo Hrvatske već i Europske unije i NATO-a. Samo je pitanje koliko su njegovu poruku čuli zastupnici stranke koje vodi jer su i oni u konačnici potpisali deklaraciju koja je usvojena preglasavanjem Hrvata u državnom Parlamentu. Zanimljivo je i pisanje pojedinih sarajevskih medija jučer kojima je glavna vijest bila da je turska tvrtka u igri za izgradnju Pelješkog mosta. Čini se kako su nekim čudnim automatizmom zaboravljeni svi stavovi bošnjačkih političara čim je počeo “ples milijuna”. Ipak, Hrvatska, unatoč svim otrovnim strelicama bošnjačkih političara, opet poziva na kompromis. Samo je pitanje kada će neki u Sarajevu shvatiti da Pelješki most daleko nadilazi projekt koji je samo od interesa RH i njezinih građana. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

BO
Bogdan1
21:28 16.09.2017.

Izgradnja Peljeskoga mosta je u sustini ponovno silovanje prostora koji je u Ilirskoj drzavi bio jedno. Tada nije bilo Juznih Slavena, Hrvata da unesu razdor medju Bosnjanima i Delmatima. Zaludjeni nekakvim Juznoslavensko-hrvatskim nacionalizmom jer ne znaju ko su, mnogi Iliri (pogotovo Delmati i Panonci) su izmanipulirani laznim pseudoslavenskim korijenima, kulturom i tradicijom tako da danas jednostavno nasjedaju na sva ova juznoslavenska potkusurivanja, podjele i zlocine koji su se desili na prostorima Iliricuma zadnjih godina. Samo juznoslavenskim plemenima svojstvena i galakticki glupava filozofska odrednica kojom se juznoslavensko-hrvatsko i srpsko pleme sluzi danas da determinira ko kome pripada jeste da, ako si katolik onda si nesumnjivo Hrvat, a ako si Pravoslavac onda si nesumnjivo Srbin. I jedni i drugi govore i pisu tudjim jezikom i pismom, ne juznoslavenskim, ali ga svojataju i turaju pod nos svakome a najpateticnije je kada to rade Ilirskome rodu koji na prostorima Balkana zivi zadnjih 20 000 godina, rodu od kojeg se citava Evropa porodila.