Investicije i projekti

Stanovnici Orašja uskoro će piti kvalitetniju vodu

07.01.2022.
u 19:50
Posao izgradnje prečistača pitke vode u Kostrču dobila je slovenska tvrtka Esotech iz Velenja, čiji djelatnici, unatoč lošem vremenu, užurbano rade kako bi u zadanom roku završili sve poslove
Pogledaj originalni članak

Vodoopskrba je već dugi niz godina u vrhu prioriteta svih triju općina Posavske županije. Višemilijunski projekti zahtijevali su fazno rješavanje toga problema od životne važnosti, koji su u većoj mjeri riješile općine Orašje i Odžak, što uključuje i fazno rješavanje milijunskih projekata kanalizacije, piše Večernji list BiH

Najmanja općina Posavske županije Domaljevac-Šamac započela je intenzivno projekt vodoopskrbe tek od prošle godine pružanjem vodovodne mreže, dok je o odvodnji još uvijek rano razmišljati jer, kažu, idu korak po korak u rješavanju najvažnijeg infrastrukturnog projekta s kojim se aktualni načelnik Stjepan Piljić osmjelio uhvatiti ukoštac.

Dva dana testiranja

U općini Orašje uvelike su odmaknuli s ukupnim rješavanjem pitanja vodovoda i odvodnje. U tijeku su završni radovi na izgradnji prečistača vode na vodocrpilištu u Kostrču, a riječ je o završetku monterskih i elektroradova. Slijedi čišćenje vodovoda, a od 17. do 19. siječnja dva dana testiranja, odnosno puštanje prečistača u pogon. Nakon ishođenja svih potrebnih dozvola za rad i testne faze bit će i svečano otvoren.

Posao izgradnje prečistača pitke vode u Kostrču dobila je slovenska tvrtka Esotech iz Velenja, čiji djelatnici, unatoč lošem vremenu, užurbano rade kako bi u zadanom roku završili sve poslove. U obilasku radova proteklih su dana bili načelnik općine Orašje Marijan Oršolić i njegov pomoćnik Vlado Stanić te tajnica Općine Ruža Nedić.

Načelnik Oršolić izrazio je zadovoljstvo intenzitetom dosadašnjih radova i naglasio kako je ovaj projekt možda i najvažniji za općinu Orašje koja od davnina ima problem s kvalitetom i čistoćom pitke vode. To je ujedno i jedan od problema koji uzrokuje bubrežnu bolest endemsku nefropatiju čije je žarište locirano na prostorima Bosanske i Slavonske Posavine uz rijeku Savu, kazao je općinski načelnik Oršolić te izrazio zadovoljstvo što je došlo vrijeme završetka realizacije financijski zahtjevnog projekta vrijednog oko 3,5 milijuna konvertibilnih maraka, koje je Općina osigurala kroz vlastita i donatorska sredstva.

Kapacitet 50 litara u sekundi

U realizaciju navedenoga projekta od životne važnosti za sve stanovnike općine Orašje sredstvima se uključila i Posavska županija, a predsjednik županijske Vlade Đuro Topić kazao je, između ostaloga, kako se ovim projektom želi na kvalitetan i dugoročno održiv način riješiti problem kvalitete pitke vode za lokalno stanovništvo.

Vodocrpilište u Kostrču pokraj kojeg se gradi prečistač sastoji se od dvaju podzemnih bunara i vodotornja s kojih se voda do krajnjih potrošača u oraškoj općini distribuira od 1998. godine. Tajnica Nedić naglasila je prigodom obilaska gradilišta kako će se završetkom prečistača, kapaciteta 50 litara u sekundi, iz vode izdvajati željezo i mangan, čime će se postići bolja kvaliteta pitke vode.

- Kapacitet pogona zadovoljava potrebe potrošača u općini Orašje, kao i za buduće proširenje vodovodne mreže - kazala je tajnica Općine Orašje Ruža Nedić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.