Stare fotografije Stoca

Stanovnici grada na Bregavi prisjetili se minulih vremena

11.11.2017.
u 10:00
Pogledaj originalni članak

Stolački je kraj svojim mediteranskim šarmom, dobrom vodom, blagim nebom, pitomim krajolikom i skladom prirodnih ljepota privlačio ljude od prapovijesnih vremena. Da je tako, pokazala je i izložba “Stolac na starim fotografijama” koju je organizirala Hrvatska kulturna zajednica “Troplet” u suradnji s općinskim poglavarstvom Stoca i Duhovno-kulturnim centrom Trebinjske biskupije. Na četrdesetak fotografija, koje je u arhivi mostarske Galerije Martino godinama vrijedno prikupljao istinski likovni zaljubljenik Branimir Brana Martinac, mogu se vidjeti brojna stolačka naselja prije stotinjak godina, prenosi portal Stolac.co. Autori tih fotografija bili su vrhunski majstori objektiva, među ostalima, i Tošo Dabac, Ivica Grubišić i Ćiril Ćiro Raič.

Livade i voćnjaci

Primjerice, na Radimlji nema ni jednog stambenog objekta, a iza stećaka su vidljive samo livade. Slično je i oko crkve svetoga Ilije u Stocu. Robna kuća, stari automobili, samo su dio isječaka prošlosti toga kraja.

- Zadovoljstvo nam je pogledati te fotografije i malo se prisjetiti kako je Stolac izgledao od 1900. pa nadalje i s nostalgijom se prisjetiti minulih vremena.

Za bolje razumijevanje

Stolac se tijekom godina uvelike promijenio, naravno, u korist svih njegovih žitelja i kvalitete života u Stocu, no lijepo je pogledati stare fotografije - kazao je načelnik općine Stolac Stjepan Bošković dodavši kako je izložbom obuhvaćeno posljednjih 120 godina Stoca, no da se tragovi života ovdje bilježe 15 tisuća godina, a što je vidljivo i kroz bogatu kulturno-povijesnu baština, a što je slika samo za sebe. - Ova izložba će biti još bolji doprinos da Stolac bolje razumijemo svi zajedno koji živimo tu - ustvrdio je Bošković. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.