Skupština Udruženja građevinara

Stanje u bh. građevinarstvu pogoršano zbog pada investicija

Stanje u bh. građevinarstvu pogoršano zbog pada investicija
14.03.2016.
u 13:08
Izuzetak od lošeg poslovanja je bio sektor visokogradnje koji je u posljednje dvije godine zabilježio osjetan rast, ali je bh. građevinske kompanije teško pogodio gubitak tržišta Libije i Iraka, rekao je Ramić
Pogledaj originalni članak

Nakon značajnog napretka u razdoblju od 2010. do 2014., stanje u bh. građevinarstvu je pogoršano u drugoj polovini 2014. i tijekom 2015. zbog pada investicija, istaknuto je na današnjoj sjednici Skupštine Udruženja građevinara pri Gospodarskoj komori FBiH.

Predsjednik Udruženja i direktor Euro-Asfalta Hamed Ramić izjavio je da će predstavnici JP Autoceste FBiH i Federalnog ministarstva prometa i komunikacija danas prezentirati "Razvojne projekte na izgradnji Koridora Vc u naredne dvije godine" i "Status javnih financija u financiranju javne infrastrukture", koji bi trebali popraviti stanje u toj oblasti ekonomije. 

Dodao je da je izuzetak od lošeg poslovanja bio sektor visokogradnje koji je u posljednje dvije godine zabilježio osjetan rast, ali da je bh. građevinske kompanije teško pogodio gubitak tržišta Libije i Iraka, što se osobito odrazilo na Hidrogradnju.

Ramić je rekao da je Euro-Asfalt prisutan na tržištu regije, gdje je značajno teže poslovati nego u BiH, jer se u tim zemljama "gosti" na sve moguće načine nastoje eliminirati.

Precizirao je da su dobili posao na izgradnji dionice duge šest km u Sloveniji, što je bilo značajno i s financijskog aspekta i zbog zapošljavanja njihovih kapaciteta, a uskoro bi trebali potpisati ugovor za izgradnju nove dionice.

Tajnik Udruženja Dženana Hodžić navela je da bi najbolje rješenje za građevinski sektor bio nastup na trećim tržištima u suradnji s građevinskim tvrtkama iz zemalja regije, jer bi jedino takav konzorcij mogao osigurati potrebne bankovne garancije za velike projekte.

Istaknula je da će EBRD u narednom razdoblju davanjem jamstva pružiti podršku bh. građevinarima, osobito kada je u pitanju privlačenje privatnog kapitala u izgradnji autoceste.

Hodžić je kazala da će Udruženje s današnje sjednice Vladi FBiH poslati zahtjev za rješavanje pitanja bankovnog jamstva te će ponoviti potrebu osnivanja ministarstva za građevinarstvo.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.