KULTURA UZGOJA Znanstveni skup o smilju na Agromediteranskom zavodu u Mostaru

Standardizacijom eteričnih ulja smilja postići pravu kvalitetu

Standardizacijom eteričnih ulja smilja postići pravu kvalitetu
19.10.2015.
u 06:15
Pogledaj originalni članak

“Eterično ulje smilja je relativno novo u praksi i industriji aromaterapije, te drugih oblika primjene za zdravlje čovjeka”, istaknuo je mr. sc. Miro Barbarić na radionici “Smilje” održanoj u prostorijama Federalnog agromediteranskog zavoda (FAZ) Mostar, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Potpuna nepoznanica

Ravnatelj FAZ-a prof. dr. sc. Marko Ivanković otvorio je prvu znanstveno- stručnu radionicu o temi “Smilje” riječima: “Tržište eteričnih ulja je potpuna nepoznanica. Niti se zna kolika je potražnja, niti kolika je potrošnja u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Naši fokusi imaju u cilju standardizaciju eteričnih ulja smilja, a to ne možemo postići za jednu, dvije godine, za to je potrebno vrijeme kako bismo ponudili pravu kvalitetu Hecegovine”. Barbarić je kazao kako je hercegovačko smilje bogato diketonima koji u medicini služe za zacjeljivanje rana. Također, posjeduje antihematodna svojstva, te visoku razinu kurkumena(12,78 posto) primjenjiva u saniranju ožiljaka. Gordana Dragun, dipl. ing. poljoprivrede, iz Savjetodavne službe Zadarske županije naglasila je kako potražnja ljekovitog i aromatičnog bilja često utječe na nekontrolirano branje i sakupljanje, pa samoniklo bilje na prirodnim staništima može postupno nestajati. “Biljke se ne smiju vaditi zajedno s korijenom, nego rezati kako se ne bi oštetila njihova prirodna staništa. Budući da postoje ograničenja sakupljanja smilja iz prirode, a zahtjevi tržišta su znatni, ono je postalo zanimljivo u suvremenoj proizvodnji ljekovitog i aromatičnog bilja u Republici Hrvatskoj”, rekla je Dragun. Ona je istaknula kako nakon nabave presadnica slijedi sadnja koja se može obavljati u proljeće u ožujku ili na jesen tijekom listopada. Za proizvodnju jednog hektara nasada smilja potrebno je osigurati oko 150 m² hladnih klijališta ili 60 g sjemena Doc. dr. sc. Adrijana Filipović je kazala što je potrebno za određivanje biljnih hranjiva u tlu: - Osnovni način primjene stajskoga gnojiva je njegovo zaoravanje u vlažni sloj tla kako bi se smanjili dodatni gubici organske tvari i dušika. Pri njegovu razbacivanju vrlo su važne vremenske prilike. Pri vedrom, suhom, toplom i vjetrovitom vremenu koje pogoduje isparavanju vode i amonijaka, gubici dušika su veliki. Obratno, pri oblačnom, vlažnom i hladnom vremenu, kao i pri mrazu, gubici dušika su manji”, objasnila je Filipović.

Otporno na bolesti

Također, dodaje kako nije dobro da stajsko gnojivo stoji u hrpama na polju jer se javljaju veliki gubici dušika, što je šteta, jer se smanjuje fertilizacijski učinak. - Smilje je relativno otporno na bolesti i štetnike, ali se ipak u uzgoju od bolesti mogu pojaviti gljivične bolesti te štetnici: lisne i štitaste uši, štitasti moljac, kalifornijski trips, lisni mineri i gusjenice moljaca, kazao je prof. dr. sc. Ivo Ostojić i dodao: -Ovo je ‘mlada’ proizvodnja u Hercegovini koju treba još istraživati. Na kraju je poručio svima koji se žele baviti smiljem da to uopće nije lako.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.