Regionalna suradnja

Srbija trenutačno više izvozi u BiH nego u Rusiju i Kinu zajedno

Srbija trenutačno više izvozi u BiH nego u Rusiju i Kinu zajedno
16.05.2022.
u 13:37
Pogledaj originalni članak

Koliko je važna regionalna suradnja, govori podatak da Srbija trenutačno više izvozi u Bosnu i Hercegovinu nego u Rusiju i Kinu zajedno, kaže predsjednik Saveza ekonomista Srbije (SES) Aleksandar Vlahović.

Vlahović kaže da su dobre naznake iz Podgorice da i Crna Gora razmišlja o pridruživanju toj inicijativi.

- Vjerujem da će se u doglednom vremenu i Kosovo pridružiti toj inicijativi, a vidjet ćemo hoće li BiH uspjeti definirati jedinstven stav - rekao je Vlahović koji sudjeluje na skupu "Strateški ekonomski razgovori" u Istri u organizaciji SEEBDN.

Na pitanje bi li "otvoreni Balkan", posebice u vrijeme krize, mogao regiju učiniti otpornijim, Vlahović kaže da o značaju te inicijative najbolje govori primjer Srbije koja u ovom trenutku izvozi više u BiH nego u Rusiju i Kinu zajedno.

- Za nas je BiH, u izvoznom smislu, značajnija nego tržište Kine i Rusije - kazao je on.

Vlahović navodi da je "otvoreni Balkan" vrlo važan jer podrazumijeva slobodan protok robe, ljudi, usluga, kapitala, priznavanje diploma i druge pogodnosti.

- Jasno je da u nekim industrijama već danas imamo veliki nedostatak radne snage, a uz ovu bi se inicijativu iz regije mogle podmiriti sve potrebe u samoj regiji - rekao je Vlahović. Najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH iz CEFTA regije po obujmu razmjene je Srbija. Na tržište Srbije lani smo izvezli robe u vrijednosti od oko 1,8 mlrd. KM, što je za 48,2% više u odnosu na prošlu godinu. Uvezeno je robe u vrijednosti oko 3,2 mlrd. KM i time povećan uvoz za 28,6% u odnosu na prethodnu godinu.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.