Ponos Rame

Solik najbolji u proizvodnji solarne energije

Solik najbolji u proizvodnji solarne energije
25.01.2016.
u 07:00
Iskorištavanje solarne energije je kod nas u BiH tek u začetku iako smo zemlja s velikim brojem sunčanih dana
Pogledaj originalni članak

Upravo završena 2015. godina za prozorsko poduzeće Solik d.o.o. bila je vrlo uspješna, odnosno postignuti su odlični poslovni rezultati. Ne samo da je solarna elektrana u njihovu vlasništvu nadmašila predviđenu proizvodnju električne energije za 2015. godinu, već su izgradili još osam fotonaponskih elektrana za investitore iz Rame, Posušja i Livna, piše Večernji list BiH. Dio ovih elektrana je već u punom pogonu i ostvaruje prihode, a neke od njih su još u fazi ispitivanja, nakon čega idu u probni rad.

Domaći radnici

“Prigodom izgradnje fotonaponske elektrane, najvažnije je ugraditi kvalitetnu opremu i vrhunski odraditi elektro i građevinski dio posla kako bi se postigla maksimalna proizvodnja elektrane”, kaže za portal Rama-Prozor.info vlasnik poduzeća Solik dipl. ing. Ivo Kudić koji ovakvim pristupom poslu smanjuje troškove održavanja objekta, što je važna stavka investicije.

Usporedno s ovim projektima u Soliku se vrijedno radi na projektiranju i posredovanju kod dobivanja dozvola za brojne druge investitore iz Herecegovine. Gradit će se i raditi puno i u ovoj poslovnoj godini, a treba napomenuti kako ova tvrtka prigodom izgradnje objekta uglavnom angažira domaće radnike.

Kako doznaje portal Rama-Prozor, u tijeku su narudžbe opreme za sljedeći projekt - solarnu elektranu snage 23 kWp Granitex u Čapljini, a tvrtka je još u pregovorima oko gradnje dvije veće (150 kWp) i nekoliko manjih solarnih elektrana (23 kWp). Također, dogovorena je ugradnja nekoliko manjih off-grid sustava kojima će se napajati vikendice i manja obiteljska gospodarstva.

Krajem prošle godine otvorena je podružnica Solar shopa u Mostaru,te u sljedećem razdoblju imaju namjeru na višu razinu podići ponudu i prodaju.

Ovaj pozitivan primjer iz našega kraja pokazuje nam kako se uz puno rada i vjere u svoje znanje i mogućnosti, unatoč svim zaprekama, može postići pomak.

Nije zanemariva činjenica da je realizacijom ovih projekata osam ljudi zaposleno ili ostvaruje dodatni prihod za svoje obitelji.

Podružnica u Mostaru

Važno je još naglasiti kako bi se postigao veći zamah, ne samo u ovom poduzeću, nego i u cijeloj BiH, da bi se sustigle razvijene europske zemlje u pogledu primjene obnovljivih izvora energije u svakodnevnom životu, potrebno je da država što prije poveća subvencije i smanje se administrativne zapreke prilikom dobivanja dozvola.

Iskorištavanje solarne energije je kod nas tek u začetku iako smo zemlja s velikim brojem sunčanih dana. Solarna elektrana se sastoji od solarnih modula koji sunčevo zračenje pretvaraju u električnu energiju. Solarni moduli mogu biti ugrađeni na objektima i na slobodnim površinama. Ugrađuju se na metalne konstrukcije. Određeni broj solarnih modula se međusobno spaja u nizove kabelima, a nizovi s inverterima koji istosmjernu struju pretvaraju u izmjeničnu i ona se preko brojila isporučuje u mrežu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.