Krije se u brojnim namirnicama

Sol je tihi ubojica: Krije se i u ovih 5 namirnica, iako to ne biste očekivali

Sol je tihi ubojica: Krije se i u ovih 5 namirnica, iako to ne biste očekivali
19.09.2022.
u 12:06
Pogledaj originalni članak

Čak i ako pazite da smanjite količine u kuhinji, sol se vrlo često krije u brojnim namirnicama.

Pretjerana konzumacija soli uzrokuje povećanje krvnog tlaka i potiče kardiovaskularne bolesti, infarkt miokarda i moždani udar, ali je povezana i s drugim kronično-degenerativnim bolestima, poput karcinoma probavnog sustava, osteoporoze i kroničnih bolesti bubrega.

Ograničenje upotrebe soli je korisno, ali nedovoljno ako uzmemo u obzir da velik dio soli koju svakodnevno konzumiramo dolazi iz prehrambenih proizvoda na tržištu, od kruha do sireva.

Ponekad i od pojedinih namirnica na koje uopće ne sumnjamo, a to su:

1. Vruća čokolada

Kada razmišljate o finoj vrućoj šalici čokolade, prvo što vam padne na pamet je šećer. No, čokolada sadrži i puno soli, čiji okus očito skriva šećer.

2. Žitarice za doručak

Jedna porcija kukuruznih pahuljica sadrži 0,34 grama soli, koliko se nalazi i u slađim žitaricama, poput onih s karamelom.

3. Gotove salate

Nepotrebno je reći da je najbolje rješenje da si salatu sami napravite kod kuće. To još više vrijedi ako uzmete u obzir da neke već gotove salate sadrže puno soli.

4. Majoneza

Majoneza također sadrži previše soli. Možda nije baš među najsumnjivijim proizvodima, a obično se povezuje uglavnom s velikom količinom masti. Kao i uvijek, savjet je da ju pripremite kod kuće, prenosi Novi list.

5. Humus i krem ​​sir

Sir je svakako ukusna namirnica, a onaj kremasti još više. Humus kupljen u velikim trgovačkim lancima također sadrži previše soli. Bolje ga je pripremiti kod kuće kako bi obilovao začinima i mirisima umjesto solju, zar ne?

Što se također može učiniti da se smanji potrošnja soli?

– uvijek čitajte etikete

– birajte namirnice koje sadrže manje, po mogućnosti malo soli, odnosno manje od 0,3 grama na 100 g

– smanjite sol za stolom, dajte prednost začinima i aromatičnom bilju

– smanjite prerađenu hranu bogatu solju (slane grickalice, čips, pojedine salame i sireve, konzerviranu hranu)

Ključne riječi
sol
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.