pojačane kontrole

Socijalne naknade nelegalno isplaćivane, na popisu i umrli

Socijalne naknade nelegalno isplaćivane, na popisu i umrli
23.09.2015.
u 07:22
Potraživanja 
koja se nisu mogla vratiti za 1258 korisnika prava iznose 884.484 KM
Pogledaj originalni članak

Pravo na socijalnu skrb, prema odredbama Zakona o osnovama socijalne skrbi, imaju osobe koje se nalaze u stanju socijalne zaštite. Iznos naknade se utvrđuje rješenjem na osnovi Pravilnika o ocjenjivanju oštećenja organizma kod osoba s invaliditetom u postupku ostvarivanja prava po navedenom zakonu.

Novčana primanja

Uputama o načinu isplate novčanih primanja osoba s evidencije o korisnicima prava utvrđen je način isplate sredstava. Sredstva za ostvarivanje ovih prava osiguravaju se iz federalnog proračuna. Unatoč zakonskim rješenjima, dolazilo je do nelegalnog odljeva sredstva. Kako je u ovom slučaju riječ o Federalnom ministarstvu rada i socijalne skrbi, Ministarstvo je poduzimalo niz aktivnosti u cilju učinkovitije kontrole isplate naknada korisnicima, s obzirom na to da se često činjenica smrti saznaje kasno što dovodi do neregularnog odljeva sredstava koja se naknadno moraju potraživati, često i uz sudske sporove. U tom cilju zaključen je između Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH i Ministarstva, tijekom 2013. sporazum o tehničkom pristupu podacima prijemnog organa putem web-servisa. Primjena spomenutog akta započela je u prošloj godini na način da se kada se izvrši obračun, s obzirom na to da je veliki broj korisnika, popis korisnika neratnih invalida i civilnih žrtava rata u nekoliko navrata, a riječ je o 10.000 korisnika, šalje navedenoj Agenciji na kontrolu. Nakon izvršene provjere, Agencija je Ministarstvu dostavljala listu umrlih korisnika s potrebnim podacima o poništenim i nevažećim matičnim brojevima u evidenciji. Ovlašteni zaposlenici Odjela za zaštitu osoba s invaliditetom i zaštitu civilnih žrtava rata poduzimali su aktivnosti u vezi umrlih osoba s popisa kojima je prestalo pravo na naknadu, da se obustavi isplata i donese rješenje o prestanku prava, kao i na utvrđivanju i povratu neovlašteno isplaćenih sredstava, ispravci JMB i sl.

Upravni sporovi

U ovom slučaju riječ je o aktivnostima koje se provode u kontinuitetu. Rezultat poduzetih aktivnosti u prošloj godini je povrat na jedinstveni račun riznice 937.365 KM, od čega 16.952 KM Ministarstvo ima obvezu ponovne isplate korisnicima prava. Također, potraživanja koja se nisu mogla vratiti za 1258 korisnika prava u iznosu od 884.484 KM evidentirana su na poziciji "ostala potraživanja" u Glavnoj knjizi Ministarstva. Od ovog iznosa isknjiženo je iz evidencije 266.467 KM, na osnovi odluke Vlade FBiH o otpisu potraživanja nastalih provedbom Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom za sve korisnike čija je visina duga do 1000 KM. Prema utvrđenom popisu, u ovom slučaju riječ je o 1024 korisnika. Međutim, za iznos sredstava u visini od 618.017 KM potrebno je poduzeti dodatne aktivnosti u cilju povrata istih. Prema podacima protiv FBiH, odnosno Ministarstva rada i socijalne skrbi, kod županijskih sudova na području FBiH s 31. prosincem 2014. čeka se na rješavanje i donošenje presuda u 199 predmeta za pokrenute upravne sporove koji su još u tijeku, čiji se ishod ne može predvidjeti.

937.365

16.952

199

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.