ko ljeti ne zazireš od korištenja pećnice, počasti sebe i najmilije vrlo jednostavnim kolačem s breskvama.
Sezonu bresaka iskoristi za pripremu brzog i sočnog kolača koji će poslužiti kao doručak, gablec i desert. Trebat će ti 15 minuta vremena za miksanje sastojaka, a potom samo strpljenje tijekom pečenja i hlađenja.
Imaj na umu da ga možeš preliti glazurom od šećera, mlijeka i ekstrakta vanilije, ali bit će dovoljno sladak i fotogeničan čak i ako preskočiš taj korak. U slast!
Sastojci:
200 g glatkog brašna
½ žličice praška za pecivo
¼ žličice soli
1-2 breskve
120 g maslaca
200 g šećera
2 jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema: Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Premaži duguljasti kalup maslacem i pobrašni ili ga obloži papirom za pečenje. Prosij 180 g glatkog brašna pa ga pomiješaj s praškom za pecivo i soli.
Nareži breskvu na kockice i uvaljaj je u preostalih 20 g brašna. Izmiksaj šećer s maslacem u pahuljastu smjesu pa dodaj jedno po jedno jaje i ekstrakt vanilije.
Potom umiješaj smjesu s brašnom i dobro promiješaj drvenom žlicom ili špatulom. Umiješaj breskve pa smjesu prebaci u pripremljeni kalup i zagladi.
Peci otprilike sat vremena pa čačkalicom provjeri je li pečeno. Kolač reži tek nakon što se u potpunosti ohladi, a po želji ga prelij glazurom od šećera. U slast!