Sniženja počinju sredinom prosinca

Smanjite blagdanske troškove, ne kupujte u zadnji tren, darove i nakit izradite sami

Smanjite blagdanske troškove, ne kupujte u zadnji tren, darove i nakit izradite sami
08.12.2021.
u 20:41
Unatoč procjenama, vrlo često se dogodi da se zacrtani iznos prekorači zbog čega u siječnju dolazi do financijske krize
Pogledaj originalni članak

Blagdani su nam svakim danom sve bliže stoga se već uvelike prave procjene potrošnje. Unatoč svim ranije pravljenim procjenama i kalkulacijama, vrlo često se dogodi da se zacrtani iznos prekorači zbog čega u siječnju dolazi do financijske krize koja tjera na razmišljanje na što se sve novac trošio. Kako do ovog problema ne bi došlo, donosimo nekoliko savjeta kako smanjiti troškove na minimum, piše Večernji list BiH.

Trendovi se mijenjaju

Na darove se, posebice kada je riječ o djeci, jasno je, troši najviše novca. Vrijeme i trendovi su se kroz godine mijenjali. Nekad su hit dječje igračke bile lego-kocke, društvene igre, figure Ninja kornjača, dok se danas na popisu dječjih želja nalaze mobiteli, tableti, električni romobili… za što je potrebno znatno više novca nego za darove prije desetak godina. Naravno, svaki roditelj će ispuniti želju djetetu, no često se zaboravi na darove za ostatak obitelji, što, također, iziskuje novac.

Kako se ne biste iz blagdanske financijske krize oporavljali idućih nekoliko mjeseci, donosimo nekoliko savjeta. Nakon što dobro pregledate popis želja, svakom s popisa dodijelite količinu novca koju možete izdvojiti za njegov dar. Brojni članovi vaše obitelji će zasigurno više cijeniti osobno izrađene darove od kupljenih, što je odlična prilika za uštedu.

Sve što vam treba je malo mašte i vremena da nešto napravite. Odličan dar može biti personalizirana knjiga s receptima, ručno izrađene kuglice za bor ili pak neki ukrasi za kuću. Ono što čini naša sjećanja su osjećaji vezani uz blagdane pa i darove – tako da jedno lijepo emotivno pismo, umotano u svitak s mašnicom, može biti nezaboravan dar.

Sve ovisi o željama osobe za koju izrađujete dar, ali i vašoj mašti i kreativnosti.

Kada je riječ o darovima, igra "Secret Santa" također može biti korisna. Odlična je za velike obitelji ili kolege na poslu jer svatko dobiva dar, a kupuje samo jednoj osobi, onoj čije ime izvuče na papiriću. Igra se tako da se izvlače papirići s imenima, svaka osoba izvuče jedno ime i toj osobi kupuje dar u vrijednosti koja se unaprijed dogovori - primjerice, 20 ili 50 KM.

Svi znamo kako božićne dekoracije mogu biti skupe, zato opet možete pogledati sav nakit koji imate kako biste izbjegli kupnju, a možete ga i sami izraditi. U izradu možete uključiti i djecu te se pritom zajedno dobro zabaviti. Ono što vam treba je malo soli, brašna, papira, bojica i, naravno, dobra volja. Tako sami, uz malo domišljatosti, možete izraditi adventski vijenac, božićni vijenac za vrata, božićni jastučić, ukrase za bor, svijećnjak ili čak božićno drvce u nešto neobičnijoj varijanti.

Kada je pak riječ o božićnom stolu i ručku, već je poznato da predstavljaju središnji trenutak okupljanja obitelji te da svi nastoje imati svečaniji i obilniji blagdanski stol. Stoga je vrlo bitno i dobro planiranje namirnica. Većinu koju možete skladištiti kupujte ranije na akcijama. U nabavu uvijek nosite popis i slijedite ga. Na količine je također važno obratiti pozornost jer za blagdane svi vole pretjerivati. Kako sa slanim, nemojte pretjerivati ni sa slatkim delicijama. Nije potrebno pet ili šest vrsta kolača s kojima već treći dan nakon Božića nećete znati gdje s njima. Budite umjereni i kolače napravite sami umjesto da ih kupujete. Bit će vam draži, ukusniji, a ostat će vam i više novca u novčaniku.

Baš kao u izradi darova i ukrasa, i u dekoriranju te prezentaciji hrane, osim u okusu, svi trebamo uživati i u izgledu hrane. Ali i u tome treba imati mjeru. Ne treba pretjerivati ni s kupnjom božićnih salveta, stolnjaka...

Trikovi

Još jedan od trikova za uštedu jest da ne čekate zadnjih nekoliko dana prije Božića za kupnju. Obavite je ranije jer neposredno prije Božića javlja se veći stres zbog "nagomilanih" stvari pa ćete umjesto da ciljano kupujete stvari koje ste odredili, kupovati što vam se svidi "na prvu" i na taj način proći skuplje. Obavite li kupnju početkom ili sredinom prosinca, imat ćete više vremena dobro sve razgledati i procijeniti isplati li se što kupiti ili ne.

Ako još uvijek niste obavili sve što ste do sada zamislili. Ne brinite, još uvijek imate vremena. A imajte na umu i predblagdanska sniženja koja, kako najavljuju trgovci, počinju sredinom prosinca, a imat će i značajnu ulogu u smanjenju troškova.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.