SAMO U BIH

Službene automobile su koristili za lažne odštete

Foto: Goran Jakuš/Pixsell
Službene automobile su koristili za lažne odštete
05.06.2014.
u 09:29
Kako je Glavno tajništvo FBiH 2013. trošilo novac
Pogledaj originalni članak

Umjesto da u vrijeme recesije, kako su više puta i obećali smanje izdatke na svim proračunskim razinama, ako je suditi prema Glavnom tajništvu Vlade FBiH, to se nije poštovalo. Proračunski izdaci ove institucije tijekom prošle godine drastično su se uvećali, skoro po svim proračunskim stavkama.

Samo izdaci za rad u stručnim povjerenstvima i drugim radnim tijelima iskazani su u neto iznosu od 111.295 KM, što je, prema izvješću Ureda za reviziju, u odnosu na prethodnu godinu povećanje od 27.400 KM ili 33 posto. Primjerice, Povjerenstvu za rješavanje statusnih pitanja članova Vlade FBiH i njihovih savjetnika neto je isplaćeno 22.550 KM, što je, prema izvješću revizora, nepotreban trošak.

U masi pikanterija na račun rada ove federalne institucije koje su iznijeli revizori navodi se i podatak da je samo na službenom vozilu, koje je im je ustupio SDP, tri puta u godinu dana mijenjano prednje vjetrobransko staklo koje je vrijedno više od 1200 KM, a da pri tome nikad nije sastavljeno izvješće o uzrocima koji su doveli do uništenja.

Službeni automobil glavnog tajništva FBiH imalo je cijelo vrijeme kasko osiguranje, ali kako ne postoji izvješće, od kasko osiguranja “šteta” se nije mogla naplatiti. Izdaci za zakup prostora i zgrada povećani su u iznosu od 212.139 KM u odnosu na godinu dana ranije, a u prethodnom razdoblju izvršena su značajna ulaganja u kupovinu i adaptaciju objekata u koje je trebao biti trajno smješten dio federalnih institucija. “Međutim, ni do kraja 2013. godine nisu završene započete aktivnosti na planiranoj izgradnji objekata, odnosno nije izvršeno planirano useljenje institucija za koje se i dalje plaćaju troškovi zakupa poslovnog prostora”.

I Ured predsjednika Vlade FBiH ogriješio se o zakonske procedure, prigodom zapošljavanja savjetnika premijera. Uvidom u dokumentaciju personalnih dosjea savjetnika revizija je utvrdila da su u Uredu premijera i zamjenika premijera imenovani savjetnici koji ne ispunjavaju uvjete predviđene pravilnikom o unutarnjoj organizaciji kojim je utvrđeno da isti moraju imati najmanje pet godina radnog staža i položen stručni upravni ispit. Od njih devet, dva savjetnika ne ispunjava navedene uvjete.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.