novo doba

Slijedi li nam "balkanizacija interneta"?

Slijedi li nam "balkanizacija interneta"?
15.09.2019.
u 14:45
Pogledaj originalni članak

Sve češće istrage i kazne protiv velikih tehnoloških kompanija potaknule su Britanca Sir Nicka Clegga, bivšeg zamjenika premijera Velike Britanije, a sad "Facebookova" potpredsjednika za globalna pitanja i komunikaciju, da reagira.

On je upozorio kako bi daljnje akcije država protiv velikih tehnoloških kompanija poput Facebooka i Googlea moglo rezultirati balkanizacijom interneta, javlja zimo.hr.

"Ako mi u otvorenim i demokratskim društvima ne surađujemo, riskiramo ušetati u novo doba u kojem internet više nije univerzalni prostor, već serija silosa u kojima različite zemlje postavljaju svoja pravila, a autoritarni režimi apsorbiraju podatke svojih građana", rekao je Clegg i upozorio da takvo stvaranje zatvorenih državnih interneta i uvođenje strogih pravila kakva Indija planira uvesti mogu uvelike izmijeniti izgled interneta kakav danas poznajemo, a pa čak ga i u potpunosti uništiti.

"Između Kine i Indije trećina svjetske populacije bila bi odvojena od svjetskog interneta, a za nekoliko godina možda interneta kao takvog neće ni biti", upozorio je Clegg.

Podsjetimo, Kina već godinama strogo kontrolira internet i podatke koji se tamo objavljuju, a Rusija je već poduzela određene korake kako bi stvorila državnu mrežu koja bi po potrebi bila odvojena od ostatka interneta.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.