Djeca ispaštaju

Školske ekskurzije u korist djece ili turističkih agencija?

Foto: N1
Školske ekskurzije u korist djece ili turističkih agencija?
30.04.2016.
u 20:09
Ekskurzije koje su podrazumijevale obilazak atraktivnih europskih destinacija i lud provod za većinu škola polako postaju prošlost
Pogledaj originalni članak

Dolazi vrijeme ekskurzija. S euforijom učenika, kod roditelja se stvara pitanje hoće li moći financirati ekskurziju, a kod nastavnika hoće li sve proći kako treba. Sigurnosni i financijski aspekt su razlozi zbog kojih se sve manji broj škola odlučuje za ekskurzije u inozemstvu, javlja N1.

Ekskurzije koje su podrazumijevale obilazak atraktivnih europskih destinacija i lud provod za većinu škola polako postaju prošlost. Loša ekonomska situacija, ali i zahtjevniji sigurnosni propisi pod izgovorom patriotizma domaćim destinacijama, pored sve brojnijih stranih turista, dovode i školarce.

Odlukom, koju je Vlada Sarajevske županije donijela početkom godine, osnovci će za izlete, ali i ekskurzije biti ograničeni samo na područje BiH. S druge strane, srednjoškolcima će za ekskurzije i dalje ostati najzanimljivije destinacije kao što su Mađarska, Italija i Španjolska, ali to će značiti veću odgovornost za nastavnike i skuplji aranžman za roditelje.

Tijekom godina broj zahtjeva osnovnih škola za ekskurzije u inozemstvu rapidno je opadao. Ministarstvu obrazovanja SŽ srednje škole nisu obvezne tražiti suglasnost za destinaciju, ali jesu obvezni poštivati jasne upute i obveze.

"Sve odredbe koje se tiču sigurnosnog aspekta, od preventivnih, upoznavanja roditelja i djece s rizicima, škole to rade temeljito jer znaju kakvi sve rizici postoje, voditi negdje tuđu djecu nije nimalo bezazleno i bezopasno, tako da se pripreme obavljaju tijekom cijele godine sve do polaska na ekskurziju", izjavila je Edina Pašić, iz ministarstva obrazovanja SŽ.

Izmjena pravilnika o odlasku na ekskurzije regulirala je i način uplate aranžmana kako bi se spriječile malverzacije. Korupcija, kažu u sindikatu obrazovanja, nigdje nije iskorijenjena, pa neće ni ovdje. Postoje nemoralne ponude turističkih agencija na koje neki direktori škola i dalje nisu imuni.

"Pozivamo direktore i prosvjetne radnike da ne podliježu tom pritisku, nego da cijeli taj proces bude vođen u skladu sa zakonom, transparentno, i da vodimo računa o tome što nudimo djeci, odnosno da te ekskurzije budu edukativnog, nikako zabavnog karaktera i da one ne budu po džepu roditelja", rekao je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja SŽ.

Iz Vijeća roditelja kažu kako je paradoksalno da roditelji kao jedini financijeri ekskurzija, nisu konzultirani prilikom donošenja odluke županijske vlade.

"Sada mi roditelji ne možemo odlučiti hoće li naša djeca na ekskurziju u inozemstvo ili u BiH", kazao je Admir Katica, predsjednik Skupštine Vijeća roditelja SŽ.

Pojedini roditelji već su se žalili da u ponudama turističkih agencija dobivjaju previsoke cijene domaćih aranžmana.

"Ako je jedan od ciljeva kreatora ovog propisa da se postigne masovnost učešća djece, tako da djeca sa socijalne margine dobiju pravo na ekskurziju, to nije postignuto", rekao je predsjednik Skupštine Vijeća roditelja SŽ.

Pitanje je li odluka zaista podrška domaćem turizmu i jačanju patriotizma lebdi i nad ostalim školama u BiH. U Republici Srpskoj prethodno je slična odluka podijelila javnost, a i pooštrena pravila podrazumijevaju i liječnika, pa čak i roditelja na ekskurziji.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.