Nastavak akcije 'Kurir'

Privedeno sedam osoba, nezakonito iz BiH iznijeli oko tri milijuna eura, pretresi još traju

Privedeno sedam osoba, nezakonito iz BiH iznijeli oko tri milijuna eura, pretresi još traju
15.04.2016.
u 14:54
Pretresaju se stambeni i poslovni objekti, pokretne stvari, te skladišta i maloprodajni i veleprodajni objekti više pravnih osoba
Pogledaj originalni članak

U nastavku akcije „Kurir“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su započeli pretrese objekata na 18 lokacija na području Sarajeva, Mostara, Banje Luke, Tuzle i Brčko Distrikta s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Iz SIPA-e je popodne priopćeno kako je u nastavku aktivnosti u okviru akcije kodnog naziva "Kurir" koja je započeta rano jutros, shodno uputama postupajućeg tužitelja Tužiteljstva BiH, sedam osumnjičenih osoba pozvano je u službene prostorije SIPA-e, gdje će biti saslušani u svojstvu osumnjičenih, dok pretresi na većem broju lokacija i dalje traju.

Naime, pretresaju se stambeni i poslovni objekti, pokretne stvari, te skladišta i maloprodajni i veleprodajni objekti više pravnih osoba zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela u vezi s krivičnim djelima porezna utaja i pranje novca, a sve u vezi s "Pomaganje“, za što se sumnjiči devet fizičkih osoba kineskih državljana i više pravnih osoba, čiji su stambeni i poslovni objekti predmet pretresa.

Riječ je o zajedničkoj akciji policijskih službenika SIPA-e i pripadnika Uprave za neizravno oporezivanje BiH, koja se realizira po naredbama Tužiteljsva BiH i Suda BiH, u suradnji s policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, MUP-a Tuzlasnske županije, MUP-a Sarajevske županije, MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije i Policije Brčko Distrikta.         

Osumnjičenim osobama na teret se stavlja da su udruženim djelovanjem na području BiH vršili krivična djela porezna utaja ili prevara i pranje novca, na način da je više pravnih osoba u vlasništvu kineskih državljana organiziralo i vršilo uvoz raznih vrsta roba iz Kine, od čega je najveći dio robe prodavan bez evidentiranja u poslovnoj dokumentaciji čime su pribavili veće količine novca bez porijekla, koji su potom posredstvom više suradnika bh. državljana nezakonito prebacivali u R.Hrvatsku, odakle je preko računa poslovnih banaka transferiran na račune suradnika u Kini.

Te osobe sumnjiče se da su od 1.1.2013. do 31.12.2015. godine na opisani način iznijele iz BiH novac u vrijednosti od oko tri milijuna EURA, čime se oštetile proračun BiH za više od 430 tisuća eura, priopćeno je iz SIPA-e. 

Kako je priopćeno iz UNO akcija je usmjerena na sprečavanje nezakonitog poslovanja i iznošenja novca van Bosne i Hercegovine od pravnih osoba u vlasništvu kineskih državljana.

Iz UNOBiH je potvrđeno da se aktivnosti na terenu provode u Tuzli, Brčkom, Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru. Prema dosadašnjim rezultatima, sumnja se da je na nezakonit način iz BiH izneseno oko tri milijuna eura.

- Aktivnosti na terenu su tijeku, izuzima se dokumentacija i oprema, a tek po okončanju svih istražnih radnji može se govoriti o konačnim iznosima za koje se sumnja da je oštećen proračun, priopćeno je iz UNO.

Na akciji na terenu sudjeluju 42 službenika UNO iz svih regionalnih centra i to iz Odsjeka za provođenje propisa i odsjeka za poreze.

- Službenici UNO će započeti danas, a dovršiti u narednim danima potpune kontrole obveznika koji su predmet današnje akcije, te će se tek po okončanju svih kontrola znati koja količina robe je prometovana „na crno“ i za koji iznos precizno je oštećen proračun BiH - naglašava se u priopćenju. 

Akcija kodnog naziva ,,Kurir“ je započeta krajem 2015. godine gdje je detaljnom istragom utvrđeno da su kineski državljani koji posluju u BiH i s njima povezanim poduzećima i pravnim osobama, duže vremensko razdoblje vršili krijumčarenje i iznošenje iz BiH velikih količina gotovog novca (u ukupnom iznosu od najmanje 15 milijuna eura), koji nije prebačen platnim prometom, već je fizički krijumčaren na teritorij Republike Hrvatske te dalje u inozemstvo.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.