Prijedlog poslodavcima i Vladi FBiH

Sindikati predložili da se kolektivni ugovor zaključuje na 1 godinu

Sindikati predložili da se kolektivni ugovor zaključuje na 1 godinu
21.09.2015.
u 06:30
Pogledaj originalni članak

Danas bi granske organizacije Samostalnih sindikata BiH trebale dati svoj prijedlog i sugestije na prijedlog izmjena i dopuna važećeg općeg kolektivnog ugovora za teritorij FBiH radi njegova usklađivanja s novim Zakonom o radu.

Usklađivanje sa zakonom

Naime, kako je za medije rekao potpredsjednik SSS BiH Selvedin Šatorović, danas bi se taj tekst trebao uputiti Udruženju poslodavaca FBiH, a također, bit će dostavljen i Vladi Federacije BiH jer je u ranijem razdoblju bila potpisnik općeg kolektivnog ugovora. Kazao je također, da je Sindikat uradio samo ono što je propisano čl. 182., te je pristupljeno usklađivanju, a ne izradi novog kolektivnog ugovora s novim Zakonom o radu. Prema prijedlogu izmjena, kolektivnim ugovorom uređuju se: najniža plaća, sadržaj kolektivnih ugovora za područja djelatnosti, djelovanje i uvjeti rada sindikata, pravila o postupku kolektivnog pregovaranja i zaključivanja kolektivnih ugovora za područja djelatnosti, sastav i način postupanja tijela ovlaštenih za mirno rješavanje kolektivnih radnih sporova, postupak raskidanja ovog kolektivnog ugovora i potpisivanja novog, štrajk, te trajanje i važenje ovog kolektivnog ugovora. Kako stoji u prijedlogu, najnižu satnicu utvrđuje Ekonomsko-socijalno vijeće za područje FBiH na osnovi dogovora socijalnih partnera, a najdalje do 1. prosinca u tekućoj za iduću godinu, dok su prijašnjim ugovorom iz 2008. bile utvrđene najniža bruto i neto satnica, te ju je utvrđivala Vlada FBiH jednom godišnje. Što se tiče najniže plaće, ona se utvrđuje tako što se najniža satnica, usuglašena između socijalnih partnera, množi s brojem sati u fondu rada za pojedini mjesec.

Precizne stavke

- U našem prijedlogu su vrlo precizno utvrđene stavke koje se tiču parametara najniže plaće, tako da ćemo ići s konkretnim prijedlozima, kazao je Šatorović dodavši kako bi danas ipak trebali predložiti da sastanak s poslodavcima bude u srijedu. U izmjenama i dopunama novog općeg kolektivnog ugovora stavljene su i odredbe o postupku raskidanja ugovora, potpisivanju novog ugovora, te trajanju kolektivnog ugovora od jedne godine, dok je prije bio na neodređeno vrijeme. Također, stavljeno je da ako se ovaj kolektivni ugovor ne produži, nakon njegova isteka, primjenjivat će se šest mjeseci od dana njegova isteka. Iz Udruženja poslodavaca FBiH su kazali kako su spremni sjesti sa sindikatima te ne vide razloge da se treba nešto dugo pregovarati.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.