IZVJEŠĆE O SIGURNOSTI

Sigurnost u BiH narušavaju opasnost od terorizma, gospodarski kriminal i politički problemi

Sigurnost u BiH narušavaju opasnost od terorizma, gospodarski kriminal i politički problemi
03.06.2016.
u 19:07
BiH je država opterećena određenim unutarnjim problemima političke prirode, koji su ozbiljna opasnost za socijalnu, političku, sigurnosnu i svaku drugu stabilnost zemlje, stoji u Izvješću
Pogledaj originalni članak

Informacija o stanju sigurnosti u Bosni i Hercegovini u 2015. godini koju je napravilo Ministarstvo sigurnosti BiH dostavljeno je Parlamentarnoj skupštini, a zastupnici Zastupničkog doma 15. lipnja razmatrat će ovaj sadržaj, piše novinska agencija Patria.

Sigurnosnu situaciju su tijekom 2015. godine narušili, posebno u razdoblja izvršenja i neposredno nakon njega, s aspekta terorizma i krivičnih djela koja se dovode u vezu s terorizmom, teroristički napad na Policijsku stanicu u Zvorniku, krivična djela počinjena prilikom održavanja komemorativnog skupa u Srebrenici 11.7.2015. godine, na štetu izaslanstva Republike Srbije i izaslanstva drugih država, događaj u vezi s generalom OS BiH Antom Jelečom, kao i teroristički napad na pripadnike Oružanih snaga BiH u Rajlovcu i bacanje eksplozivne naprave na Policijsku stanicu u Zavidovićima.

- Ovi napadi su za posljedicu imali ljudske žrtve (jedan policajac i dva vojnika poginula, dva policajca i jedan vojnik ranjeni, dok je jedan napadač ubijen, a jedan izvršio samoubojstvo) i manju materijalnu štetu – navodi se u Izvješću.

Nadalje, u oblasti granične sigurnosti i kretanja i boravka stranaca evidentirano je 3.009 prelazaka ili pokušaja prelaska preko državne granice za 1.270 osoba, za kojima su od strane nadležnih organa raspisane tjeralice, mjere zabrane prelaska državne granice, sigurnosno zanimljivih osoba, osoba o kojima je potrebno dostaviti informaciju o prelasku državne granice i ostale potrage.

- Broj evidentiranih prelazaka državne granice predmetnih osoba veći je za 416 ili 16,04 u odnosu na isto razdoblje 2014. godine (2.593). Evidentirano je ukupno 758 stranih državljana, koji su deportirani iz BiH ili su samostalno napustili BiH u roku ostavljenom za dobrovoljno napuštanje, što je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine (2014. - 1.101) smanjen za 31,15 posto. Najveći broj osoba su državljani susjednih zemalja, Turske, Albanije i osobe s putnom ispravom Kosova – stoji u izvješću.

Zanimljivo je da u izvješću stoji da je BiH pritisnuta i unutarnjim izazovima.

- Bosna i Hercegovina je država opterećena određenim unutarnjim problemima političke prirode, koji su ozbiljna opasnost za socijalnu, političku, sigurnosnu i svaku drugu stabilnost zemlje. Neki od unutarnjih izazova su pitanje sigurnosti na regionalnom i globalnom planu, prije svega u domenu borbe protiv terorizma u svim njegovim pojavnim oblicima. Teroristički napadi mogu se očekivati svugdje.

Evidentna je visoka indoktrinacija terorista, prije svega putem društvenih mreža, stanje bazične sigurnosti u bh. društvu: opći kriminalitet i stanje javnog reda i mira, visoka stopa nezaposlenosti, koja doprinosi povećanju općeg siromaštva i društvenog raslojavanja, koja se manifestira i kroz javno prosvjedovanje i drugo ispoljavanje nezadovoljstva građana – stoji nadalje.

Ne treba zanemariti ni javljanje straha i očajanja zbog egzistencijalne ugroženosti, kao ni pojedinačno ispoljavanje nasilnog ekstremizma u okviru takvih protesta.

- Postojanje onih vidova ekstremizma koji imaju za cilj ugrožavanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, slobode i prava čovjeka i građanina, uznemirenost građana, te sprečavanje povratka izbjeglica i raseljenih osoba. U posljednje vrijeme suočavamo se s pojedinim ekstremistima koji vrbuju ,,dobrovoljce" za odlazak na sirijsko ratište i njihovo pristupanje jedinicama ISIL-a, kao i s povratkom tih indoktriniranih ,,dobrovoljaca" u Bosnu i Hercegovinu.

Takoder, tu je i pranje novca u cilju finansciranja terorističkih aktivnosti. Retorika pojedinih ekstremista koji javno, kroz poticanje pojedinaca na odlazak na bliskoistočna ratišta, potiču na terorističku aktivnost, itekako predstavlja sigurnosni rizik.

Gospodarski kriminalitet i korupcija, aktualni problemi vezano za sumnjivo kreditiranje poreznih dugovanja pojedinih privatnih tvrtki te ratne i sumnjive poratne privatizacije; pranje novca kroz investicije i postojanje druge protuzakonito stečene imovine – stoji u izvješću Ministarstva sigurnosti.

Također upozorava se na postojanje mreže organiziranog kriminala, uključujući i onaj prekogranični.

- Relativno brzo obnavljanje neutraliziranih mreža, posebno ,,profitabilnih" oblika kriminala: preprodaja ukradenih vozila, trgovina ljudima, krivična djela vezana za posjedovanje i rasturanje narkotika – stoji u Izvješću.

Naravno, neizostavno upozorenje se odnosi na izostanak bolje međusobne koordinacije i komunikacije među policijskim agencijama i sigurnosnim institucijama u BiH.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.