Zaštita žena

Sigurne kuće moraju biti ustanove ili neće ostvariti financijsku potporu za rad

Sigurne kuće moraju biti ustanove ili neće ostvariti financijsku potporu za rad
07.03.2016.
u 08:00
Postojeće sigurne kuće, koje su fondacije ili udruženja građana, moraju promijeniti svoj pravni status u status ustanove ili u suprotnom neće moći dobivati potporu FBiH
Pogledaj originalni članak

Organizacija Sarajevski otvoreni centar upozorila je na kršenje ljudskih prava po pitanju zaštite žena. Tako su kazali kako su usvajanjem novog Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji FBiH 2013. unaprijeđeni zakonski okviri za borbu protiv nasilja u obitelji i nasilja nad ženama, piše Večernji list BiH.

Financiranje rada

Članak 35. Zakona predviđa da FBiH i županije financiraju sigurne kuće, i to u omjeru 70% FBiH - 30% županije. Zakon predviđa i jasnu obvezu da se usvoje podzakonski akti kojima će se jasno urediti osnivanje, rad i financiranje sigurnih kuća, kao i standardi koji moraju biti ispunjeni kako bi jedna sigurna kuća bila akreditirana i mogla dobiti potporu.

Nažalost, u protekle tri godine ova obveza nikada nije ispunjena, nego je rad šest postojećih sigurnih kuća prepušten samoregulaciji, kazali su iz ove organizacije dodavši kako je procijenjeno da rad i programi jedne sigurne kuće s kapacitetom od 25 mjesta stoje minimalno 240.000 KM godišnje.

- Potpora Vlade FBiH sigurnim kućama na godišnjoj razini od 2008. do danas nikada nije bila viša od 200.000 KM. Da se jednostavno zaključiti kako se s predviđenih 200.000 KM mogu pokriti troškovi samo jedne sigurne kuće u FBiH, tj. kada se ovaj iznos podijeli na šest kuća, svaka dobije iznos koji pokriva 10 do 15% ukupnih troškova, kazali su iz organizacije dodavši kako je Vlada time svake godine prekršila zakon i nije ispunila obvezu financiranja. Umjesto da se ozbiljno pozabavi ovim pitanjem, Vlada je 2015. odlučila pristupiti izmjeni članka 35., a sve pod izgovorom da je postojeća odredba “nejasna”. Bez traženja tumačenja “nejasne” odredbe od Parlamenta FBiH, Vlada je predložila da u budućnosti sigurne kuće mogu biti samo ustanove (po Zakonu o ustanovama iz 1993. i 1994. ) i da će se buduće financiranje planirati po smještenoj osobi na osnovi unaprijed određene cijene smještaja.

Promijeniti pravni status

Postojeće sigurne kuće, koje su fondacije ili udruženja građana, moraju promijeniti svoj pravni status u status ustanove ili u suprotnom neće moći dobivati potporu FBiH. U RS sigurne kuće i dalje imaju status udruge ili fondacije te su kao takve upisane u Registar sigurnih kuća Vlade RS i financiraju se u iznosu od 70%. - Ovo je očigledan primjer da sigurne kuće ne moraju biti ustanove. Uz predložene zakonske izmjene, zabrinjava što Vlada FBiH nije izdvojila ni jednu KM za sigurne kuće u 2015. Za 2016., po proračunu, je svega 160.000 KM za šest sigurnih kuća u FBiH, što ne pokriva ni 70% troškova jedne sigurne kuće. Zbog nemara vlasti, sigurna kuća koju vodi organizacija “Žena BiH” u Mostaru je pred zatvaranjem te već mjesecima ne prima žrtve nasilja, kazali su iz organizacije. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.