Proces Brdo-Brijuni

Šefovi regionalnih država 28. i 29. svibnja na summitu u Sarajevu

Šefovi regionalnih država 28. i 29. svibnja na summitu u Sarajevu
17.05.2016.
u 21:02
Dolazak su pismeno potvrdili predsjednici Albanije, Makedonije, Crne Gore i Italije, a summitu će prisustvovati i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Slovenije Borut Pahor
Pogledaj originalni članak

Sarajevo će 28. i 29. svibnja bit domaćin regionalnog summita šefova država koji se svake godine održava u okviru suradnje kroz proces Brdo-Brijuni. Sudionici ovom inicijativom imaju ambiciju ojačati politički dijalog regije i Europske unije, koristeći podršku i pomoć službenog Zagreba i Ljubljane kao članica EU.

Kako saznaje Klix.ba dolazak su pismeno potvrdili predsjednici Albanije, Makedonije, Crne Gore i Italije. Summitu šefova država prisustvovat će i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Slovenije Borut Pahor koji su inicijatori sastanka, a koji još uvijek nisu pismeno potvrdili dolazak. 

Ovim povodom u Sarajevo su pozvani i predsjednici Srbije i Kosova koji također još uvijek nisu potvrdili dolazak. 

Proces Brdo-Brijuni 2013. godine pokrenule su Slovenija i Hrvatska kako bi se regionalnom suradnjom i rješavanjem otvorenih pitanja dodatno stabilizirale prilike na jugoistoku Europe. 

Ova inicijativa predviđa da se okupe predsjednici država jugoistočne Europe s počasnim gostom iz jedne od vodećih zemalja EU-a koja tako i sama postaje sudionik dijaloga. 

Prvi sastanak na vrhu održan je u srpnju 2013. na Brdu kod Kranja kada je počasni gost bio francuski predsjednik Francois Hollande. Godinu dana poslije održan je sastanak u Dubrovniku, a gošća je bila njemačka kancelarka Angela Merkel. Treći je održan u lipnju 2015. godine u crnogorskom ljetovalištu Budva, dok je četvrti održan pred kraj studenog u Zagrebu. Zagrebačkom summitu kao počasni gosti prisustvovali su američki potpredsjednik Joe Biden, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk te austrijski predsjednik Heinz Fischer.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.