PROBAJTE S NJIMA!

Sedam sobnih biljaka koje će vam uspijevati čak i ako vam sve drugo bilje vene

Foto: Shutterstock
Sedam sobnih biljaka koje će vam uspijevati čak i ako vam sve drugo bilje vene
01.03.2023.
u 09:44
Ako nemate iskustva s uzgojem biljaka, a volite u domu imati zelenilo, možda vas inspirira ova lista sobnih biljaka koje nisu zahtjevne, a bujno rastu.
Pogledaj originalni članak

Ovo su biljke koje zaista ne traže mnogo pažnje i poprilično su 'žilave', a biti će im dovoljno da ih se s vremena na vrijeme sjetite - zaliti.

PEPEROMIJA - Izgleda kao umjetna biljka i predivan je ukras

Zvana i gumena biljka ili paprovica, peperomija je vrlo česta kućna biljka upravo zbog svoje nezahtjevnosti i predivnog lišća. Ova zanimljiva biljka podrijetlom je iz tropskih krajeva, a rod peperomija obuhvaća više od tisuću trenutno zabilježenih vrsta.

 

 

Sigurno tako postoji barem jedan koji bi dobro uspio i u vašem domu. Peperomija posebno voli polusjenu, a pretjerano izlaganje svjetlosti može dovesti do tamnjenja lišća. Ne treba puno vlage, ljeti je dovoljno zalijevati je jednom tjedno, a zimi tek toliko da se ne osuši.

KINESKI DOLAR (Pilea peperomioides); za blagostanje

Kineski dolar sobna je biljka koja se lako uzgaja i podnosi gotovo sve uvjete. Spororastuća je sobna biljka, a odlična je da se popuni neki prazan kutak sobe.

Ta se izdržljiva biljčica naziva i biljka misionara jer ju je četrdesetih godina prošlog stoljeća norveški misionar Agnar Espegren iz Kine donio u Norvešku, a ubrzo se proširila i u druge skandinavske zemlje, te po ostatku Europe.

Sporo raste i naraste 30-ak centimetara, a premda izgleda nježno, zapravo je otporna na najrazličitije loše uvjete.

 

TROLISNA LOZICA ili grožđani bršljan (Parthenocissus tricuspidata); uspijeva i bez vode

Lako ju je uzgajati, oprašta i ako ju zaboravite zaliti i u bilo koji prostor unosi i dašak tropskog pojasa.

Ova penjačica spada u porodicu loza i ima bujan rast. Na lisnoj stabljici smještena su tri zelena, oštro nazubljena lista kojima je naličje obraslo sitnim dlačicama. Ljeti se može držati na otvorenom, i to na sjenovitom mjestu, a ako ju držite na toplom treba joj češće prskati listove.

Od proljeća do jeseni ju treba zalijevati obilno, a zimi rijetko. Razmnožava se reznicama.

 

DIFENBAHIJA; voli biti solo

Prepoznatljiva je po svojim duguljastim ovalnim listovima prošaranima bijelom i zelenom bojom.

 

Ne voli izloženost direktnoj svjetlosti, a voli i da joj je toplo (iznad 20 stupnjeva).

Izložite li je nižim temperaturama, tlo mora biti relativno suho i ne smije se biljka ponovno naglo izložiti visokoj temperaturi, nego postupno.

SABLJICA ILI SVEKRVIN JEZIK (Sansevieria trifasciata); otporna na sve

Jedna od najizdržljivijih sobnih biljaka koja može tolerirati većinu nepogodnih uvjeta.

 

Svojim uspravnim lišćem, koje izgleda gotovo umjetno, sjajno dopunjuje sve stilove uređenja interijera. Radi se o zimzelenoj trajnici koju je iznimno jednostavno održavati.

Često se drži kao sobna biljka, a pridonosi pročišćavanju zraka.

FILODENDRON; omiljen u domovima

 

Filodendroni spadaju u sobne biljke najlakše za uzgoj. Bez obzira na to odaberete li uspravne vrste ili one što se penju, savršeno su sretni u kućnom okruženju. Čak su i vrtlari početnici obično uspješni u uzgoju ovih biljaka, a nije im nužno osigurati ni potporu za penjanje jer će se snaći i bez nje.

ZZ BILJKA (Zamioculcas zamiifolia); za dekorativni element

Zamioculcas zamiifolia je sukulentna biljka podrijetlom iz Afrike.

 

Pravi hit postala je krajem dvadesetog stoljeća zahvaljujući nizozemskim uzgajivačima biljaka koji su je počeli masovno prodavati.

'ZZ biljka' Istovremeno nalikuje na paprat i na sukulent; a zbog zanimljiva se izgleda i lakog održavanja često koristi za uređenje interijera.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.