Savjeti

Sedam menstrualnih problema koje ne smijete ignorirati

Sedam menstrualnih problema koje ne smijete ignorirati
07.02.2020.
u 08:00
Pogledaj originalni članak

Oni dani u mjesecu nikada nisu ugodni.

Osim tipičnih menstrualnih problema, poput grčeva u trbuhu i naglih promjena raspoloženja, mjesečnicu mogu pogoršati neke druge zdravstvene tegobe, poput glavobolje, a neke od njih mogu upozoravati i na ozbiljnije probleme sa zdravljem. Ginekologinja Lauren Streicher je za časopis Glamour navela sedam menstrualnih problema koje nikako ne smijete ignorirati, a evo i zašto: 

1. Morate mijenjati uloške/tampone svakih sat vremena i mjesečnica vam traje duže od sedam dana

Medicinski izraz za menstruacije s abnormalno obilnim ili produženim krvarenjima glasi menoragija. S tim se problemom svake godine nosi više od 10 milijuna Amerikanki, odnosno svaka peta, pokazalo je istraživanje Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (Centers for Disease Control and Prevention).

A iako ovakve mjesečnice mnogima od vas zvuče kao najgora noćna mora, žene koje su suočavaju s ovim problemom često nisu ni svjesne da ga imaju, javlja Index.hr.

"Problem je u tome što žene koje imaju obilne i dugotrajne mjesečnice često smatraju da je to normalno jer su na to navikle", kaže Streicher i upozorava da su ugrušci krvi veličine polovice novčića jedan od očitijih znakova menoragije. Također, upozorava i na to da, osim što su iritantne, iscrpljujuće i otežavaju svakodnevne obaveze, duge i obilne menstruacija mogu uzorkovati i ozbiljnije zdravstvene probleme poput anemije i policističkih jajnika te savjetuje da se oko toga obavezno obratite liječniku.

2. Nepodnošljiva bol koja traje danima

Mnoge žene imaju bolne menstruacije, a bol se obično odražava u grčevima u trbuhu koje pomažu ublažiti tablete i koji se obično javljaju periodično te traju jedan do dva dana. No ako bol traje duže i javlja se češće te je toliko jaka da vam je teško ustati iz kreveta, trebali biste posjetiti liječnika, savjetuje Streicher.

3. Imate neuredan ciklus

Ako vas mjesečnica uvijek iznenadi, odnosno pojavi se nekoliko dana ranije ili danima kasni, znači da imate neuredan mjesečni ciklus. 

"Neredovite mjesečnice mogu biti posljedica promjene okoline ili načina prehrane, stresa, povećane tjelesne aktivnosti, ali i puno ozbiljnijih zdravstvenih problema", napominje ginekologinja. Ako je to problem s kojim se suočavate (gotovo) svaki mjesec, obavezno se obratite liječniku.

4. Ne dobivate mjesečnicu svaki mjesec

Osim neurednog ciklusa, stres može uzrokovati i izostanak jedne mjesečnice, što ne mora biti znak za uzbunu. No ako mjesečnica izostane duže od tri mjeseca, što se stručno naziva amenoreja, trebali biste se obratiti liječniku, upozorava ginekologinja. 

Osim što to može značiti da ste u drugom stanju, može upućivati i na (preuranjenu) menopauzu, ali i druge zdravstvene probleme pa je potrebno napraviti liječničke pretrage.

Još neki od mogućih uzročnika dužeg izostanka mjesečnice su pretjerana tjelovježba i dojenje.

5. Krvarite između mjesečnica

Ako ste prešli na nove pilule, krvarenje između mjesečnica ne mora biti razlog za uzbunu, ako se dogodi samo jednom. Isto vrijedi i za trudnoću tijekom koje je također normalno krvariti iz vagine, kaže Streicher, ali svejedno savjetuje da je u oba slučaja bolje porazgovarati o tome s liječnikom. Ako, pak, to postane često, obavezno se obratite liječniku jer krvarenje između mjesečnica može ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme.

6. Imate drastične promjene raspoloženja uoči mjesečnice

PMS, odnosno predmenstrualni sindrom, između ostalog se očituje i u učestalim promjenama raspoloženja, a do toga dolazi zbog promjene u razini hormona u tijelu. No ako primijetite da su te promjene postale drastičnije nego prije, odnosno da su počele ometati vaš svakodnevni život, moguće je da patite od predmenstrualnog disforičnog poremećaja (PMDD) koji može ugroziti vaše psihičko zdravlje. 

PMDD se očituje u pojačanoj razdražljivosti i ljutnji, osjećaju depresije, anksioznosti, nedostatku interesa za aktivnosti u kojima inače uživate, teškoćama s koncentracijom, nedostatku energije, promjenama u apetitu, nesanici, prekomjernoj slabosti; kao i u nekim tjelesnim simptomima poput bolnih i otečenih dojki, boli u zglobovima ili mišićima te osjećaju nadutosti.

Ako sumnjate da patite od PMDD-a, ginekologinja savjetuje da počnete voditi dnevnik o ovim simptomima koji se obično javljaju do tjedan dana uoči mjesečnice te da te informacije podijelite sa svojim liječnikom.

7. Imate jake glavobolje prije ili tijekom mjesečnice

Kao da grčevi i promjene raspoloženja nisu dovoljni, jedan od češćih simptoma mjesečnice je i glavobolja. 

Iako se obično ne javlja kod žena koje inače nemaju problema s njom, glavobolja za vrijeme ili uoči mjesečnice ne mora biti znak za uzbunu ako se pojavi jednom u nekoliko mjeseci, kaže ginekologinja i napominje da za žene koje inače pate od glavobolje to može biti i češće. 

No ako je bol nepodnošljivo jaka ili traje danima, obavezno se obratite liječniku.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.