SDP BiH jučer birao novo vodstvo stranke po principu “jedan čovjek - jedan glas”

SDP prvi u BiH predsjednika bira izravno na izborima

SDP prvi u BiH predsjednika bira izravno na izborima
21.09.2015.
u 06:30
Pogledaj originalni članak

Čak 27.000 članova SDP-a jučer je na 94 izborne lokacije diljem BiH biralo novog predsjednika stranke. Glasačka mjesta otvorena su ujutro u 7 sati, a članovi SDP-a su mogli glasati punih 12 sati.

Pedeset posto glasova

Kandidati među kojima su članovi mogli birati novog predsjednika su: Nermin Nikšić, Miro Lazović, Emir Đikić, Svetozar Pudarić i Jasmin Imamović. Lazovićevo, Đikićevo i Pudarićevo glasačko mjesto je u Sarajevu, Nikšićevo u Konjicu, a Imamovićevo u Tuzli. “Kako bi pobijedio, kandidat mora imati najmanje 50 posto glasova birača koji su izišli na glasovanje”, kazao je generalni tajnik SDP-a Irfan Čengić. Ako se u prvom krugu ne izabere predsjednik, odnosno nitko ne bude imao 50% glasova, predviđen je drugi krug izbora za sedam dana. - Mi smo već stvorili pretpostavke i to ćemo “betonirati” na sljedećem kongresu, da o svim krupnim političkim odlukama ubuduće odluke donose članovi SDP-a referendumom, bilo na razini općine, županije, regije ili cijelog SDP-a - kazao je Nermin Nikšić.

Ujedinjenje ljevice

Dodao je kako želi realizirati ono što su započeli uspješno, a to je povratak međusobnog povjerenja i ostvarivanje jedinstva članstva i SDP-a, nakon toga svakako pristupanju izrade platforme okrupljavanja i ujedinjavanja ljevice na političkoj sceni u BiH. “To su ključne pretpostavke za ostvarivanje dobrog izbornog rezultata i realizaciju, siguran sam, sna najvećeg broja Bosanaca i Hercegovaca, a sigurno i svih SDP-ovaca, izgradnje zajedničke države na principima antifašizma i ZAVNOBiH-a - kazao je Nikšić. Jasmin Imamović je, pak, kazao kako rezultati ovih izbora pokazuju kojim putem žele krenuti članovi ove stranke. Kandidati su imali 20 dana kampanje te su u 12 gradova diljem BiH mogli predstaviti program i odgovarati na pitanja građana. Generalni tajnik Čengić je najavio kongres SDP-a za 3. listopada. “Kongres će usvojiti novi statut, novi program i novi Glavni odbor”, rekao je.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.