Iako je potpisan prije 18 godina

SDA ruši sporazum Tuđman - Izetbegović o granici BiH i RH

SDA ruši sporazum Tuđman - Izetbegović o granici BiH i RH
09.08.2017.
u 11:00
Pogledaj originalni članak

Ugovor o granici između Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji je u primjeni, iako nije ratificiran, jest onaj kojega su 1999. godine potpisala dvojica predsjednika, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović, i kojim se utvrđuje kako je granica BiH i Hrvatske na moru određena ‘središnjom crtom morskog prostora između kopna RH i BiH, u skladu s Konvencijom UN-a o pravu mora iz 1982. godine’. Tim su ugovorom Tuđman i Izetbegović praktično precizno povukli graničnu crtu, čime su vrh Kleka i dva otočiča, Mali i Veliki škoj, pripali Bosni i Hercegovini, zbog čega je kasnije zaustavljena ratifikacija ugovora u Hrvatskom saboru.

Najbolje rješenje

Naime, hrvatski su stručnjaci naknadno izišli s navodnim dokazima da škojevi i Ponta Kleka pripadaju Hrvatskoj. No, u aktualnome prijeporu, kojega su potegli iz bošnjačkog političkog kruga u Sarajevu, a ne nikako države BiH, u potpunosti se ignorira i činenica da su Tuđman i Izetbegović povukli i granicu na moru, što znači da gradnja mosta na sadašnjoj lokaciji nije uopće prijeporna. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

BR
brodarevac
15:46 09.08.2017.

Ko je ovdje lud. Hrvatski sabor nije ratificirao odluku o granici zbog toga što otoci "pripadaju" Hrvatskoj i to je normalno, ali ostaje granica na moru koja je u istom ugovoru, koja nikad nije odbačena. Svakim danom se sve više iznenadim ljudskoj gluposti.