Vlada RS-a pisala UN-u

SDA pomogao da se BiH pretvori u sigurno utočište džihadista

SDA pomogao da se BiH pretvori u sigurno utočište džihadista
04.11.2017.
u 08:00
Pogledaj originalni članak

Vlada RS-a uputila je izvješće Vijeću sigurnosti UN-a uz popratno pismo predsjednika RS-a Milorada Dodika. U izvješću se podsjeća i na sve veću zabrinutost zbog “sve ozbiljnije prijetnje koju predstavljaju džihadisti u BiH”, piše Večernji listz BiH.

Strah novinara i političara

Navodi se, između ostalog, kako su među europskim dužnosnicima i novinarima sve prisutniji strahovi zbog pretvaranja BiH u utočište terorista.

- Bojazni zbog pretvaranja BiH u utočište terorista sve su prisutnije među europskim dužnosnicima i novinarima. SDA je pomogao da se BiH pretvori u sigurno utočište džihadista koji prijete BiH, Europi i ostatku svijeta - stoji u izvješću. Naglašava se kako je SDA osnovan kao islamistička stranka, što je i ostao te citira “Islamsku deklaraciju” Alije Izetbegovića da nema mira ni koegzistencije između islamske vjere i neislamskih društvenih i političkih institucija. - Dosljedno svojoj ideologiji, SDA je tijekom rata pozvao mudžahedine u BiH i nastavlja održavati tijesne veze s radikalnim islamistima - navodi se u dokumentu. - Uz to, sigurnosni aparat BiH, kojim dominira SDA, ne uspijeva suzbiti prisutnost džihadista u BiH - stoji u izvješću. U dokumentu se citira i Spiegel koji je u nedavno objavljenoj analizi napisao da njemački istražitelji smatraju kako u BiH postoji “desetak mjesta na kojima su selefije, sljedbenici tvrdokornog sunitskog tumačenja islama, okupili radikale bez ikakvoga uznemiravanja od tijela vlasti”.

Pitanje Suda i Tužiteljstva

U izvješću se dotaklo i Ustavnog suda BiH, vojne imovine, Suda i Tužiteljstva BiH. - Sud i Tužiteljstvo BiH su institucije na razini BiH koje SDA koristi za ostvarenje svog političkog programa. Tužiteljstvo BiH već dugo donosi odluke o istragama i procesuiranju ne na osnovi pravde, nego politike. Tužiteljstvo BiH nije zatražilo pravdu za zlodjela mudžahedina nad Srbima - navedeno je. Navodi se i da Sud BiH i VSTV moraju biti reformirani tako da zadovolje europske i druge međunarodne standarde. - Legitimitet Ustavnog suda podriva prisutnost stranih sudaca, odsutnost neovisnosti Suda i savezništvo stranih i bošnjačkih sudaca koji djeluju kao politički instrumenti visokog predstavnika i SDA - navodi se.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.