Hrvatski zastupnici preglasani

SDA, DF i SDS traže od međunarodne zajednice zaustavljanje projekta ‘Pelješki most’

SDA, DF i SDS traže od međunarodne zajednice zaustavljanje projekta ‘Pelješki most’
05.08.2017.
u 10:00
Pogledaj originalni članak

 

Odobravanje sredstava iz EU Hrvatskoj za izgradnju Pelješkog mosta i najava početka realizacije tog projekta bio je alarm za neke u Sarajevu da krenu u projekt rušenja te priče, piše Večernji list BiH. Tako je najavljeno kako će skupina bh. parlamentaraca uputiti pismo predstavnicima međunarodne zajednice u kojem će tražiti obustavu cijelog projekta pod izlikom da bi Pelješki most blokirao izlaz BiH na otvoreno more. Iza termina “bh. parlamentarci” kriju se bošnjački zastupnici i dio zastupnika iz reda srpskog naroda, dok su hrvatski zastupnici bili protiv te ideje.

Priču pokrenuo DF

Raspravu o tome pitanju pokrenula je zastupnica DF-a Hanka Vajzović, a onda je njezin primjer slijedio i dio zastupnika iz vladajuće koalicije. Na kraju su za njezin zaključak da se zastupnicima dostave dokumenti u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta glasovali članovi SDA i veći dio SDS-a, SBB je bio neutralan, dok su hrvatski zastupnici bili protiv. - Mi smo grubo preglasani po ovom pitanju. Očito je kako neke političke centrale žele Pelješki most iskoristiti kako bi ucjenjivale Hrvatsku. Nema to veze s pričom o izlazu na slobodno more. To su neka druga pitanja koja pokušavaju riješiti preko Pelješkog mosta - rekao je za Večernji list zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović. Dodao je kako se o toj temi raspravljalo i na sjednicama nadležnog parlamentarnog povjerenstva, gdje su izneseni stavovi kao na sjednici Parlamenta. I ovo pitanje pokazatelj je kako vladajuća većina na državnoj razini više ne postoji te kako se zastupnici ponašaju ovisno o tome koja je točna dnevnog reda na raspravi.

Tko piše pisma?

- Namjerno se politizira pitanje koje nema veze s politikom. Sada se pišu neka pisma međunarodnoj zajednici, a navodno ih pišu bh. parlamentarci. Oni koji ih pišu neka se potpišu imenom i prezimenom jer ne stoje svi bh. parlamentarci iza toga. Isti ti koji pišu ta pisma nisu iznijeli ni jedan dokaz o tezama koje iznose. Samo opširnim raspravama maskiraju prave razloge ove inicijative - mišljenja je Lovrinović. Zanimljivo je kako je priču o Pelješkom mostu pokrenuo DF, stranka koja kroz Milana Dunovića participira u vlasti u FBiH, a sada se ponaša i kao dio vlasti na državnoj razini. Također, zanimljivo je kako se DF već godinama bavi isključivo hrvatskim pitanjima, od izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH do mostogradnje u Hrvatskoj. Na ovo pismo još nema nikakvih reakcije. Ni od međunarodne zajednice ni od službenog Zagreba. Izigravanje žrtve od BiH vjerojatno će naići na plodno tlo u međunarodnim krugovima.
Vjerojatno bi bilo učinkovitije razgovarati o stvarnim problemima umjesto bacanja dimnih bombi, što i jest priča o Pelješkom mostu. Upravo ovakve teme služe nekima kao paravan na izostanak konkretnih rezultata rada i pokušaj dobivanja ponekog političkog boda. Također, pitanje je zašto se stranke koje imaju građanski predznak ponašaju kao nacionalističke, što je već godinama slučaj s DF-om.
Očekuje se kako će ova pitanja biti riješena nakon što se demaskiraju alibiji priče te se otkriju stvarni razlozi potenciranja sukoba s Hrvatskom i remećenja dobrih odnosa dviju država. 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.