Na stranici Coolinarka objavljeno je nekoliko savjeta za pripremu ukusnih palačinki koje se tijekom pečenja ne lijepe za tavu, koje možete bacati u zrak i okretati kako želite...
Za početak je važno napraviti dobru smjesu:
OSNOVNI RECEPT ZA PALAČINKE
(za 4 osobe)
- 2 jaja
- 200 ml mlijeka
- 200 g Podravka Glatkoga brašna
- prstohvat soli
- 200 ml gazirane mineralne vode
- ulje za pečenje
Jaja razmutite, dodajte mlijeko, brašno i sol. Sastojke dobro promiješajte pjenjačom da nema grudica. Zatim dodajte mineralnu vodu te dobro promiješajte. Smjesu ostavite stajati barem 20 minuta. Tavu za palačinke premažite s par kapi ulja i dobro je zagrijte. Ovaj postupak ponavljajte prije svakog dodavanja smjese za novu palačinku. Dio smjese ulijte na sredinu tave i ravnomjerno je razlijte po tavi u tankom sloju.
Pecite kratko odnosno dok se rubovi ne počnu odvajati od tave nakon čega tavu par puta protresite lijevo desno i preokrenite palačinku na drugu stranu. Još kratko popecite i izvadite. U tavu dodajte malo ulja i ponovite postupak dok ne potrošite svu smjesu.
Pečene palačinke složite na tanjur, jednu na drugu. Poslužite nadjevene nadjevom po želji.
Savjet: Kod pripreme slatkih palačinki možete dodati 1 Dolcele Vanilin šećer, Cimet šećer ili Limun šećer.
Tips&tricks:
- Sastojci za palačinke neka budu sobne temperature
- Dodatkom mineralne vode tijesto će biti rahlije i mekše, a mogućnost lijepljenja za tavu manja
- Prije pečenja smjesu ostavite stajati oko 20 minuta
- Odaberite tavu s ravnim i neprijanjajućim, ali debelim dnom te niskim rubom
- Prije pečenja u tavu stavite malo ulja i dobro je zagrijte
- Prije svakog dodatka tijesta u tavu smjesu obavezno promiješajte. Na taj način smjesa će biti optimalne gustoće.
- Smjesu izlijte najprije u sredinu tave, a onda kružnim pokretima jednakomjerno razlijte po cijeloj površini tave pazeći da cijela površina bude prekrivena tijestom, a da palačinka nije predebela
- Kad rubovi dobiju boju i počnu se odvajati od ruba, a ujedno se gornja površina palačinke osuši, spremna je za okretanje
- Prije okretanja palačinke, tavu malo protresite lijevo-desno
- Okrenutu palačinku treba još kratko peći, toliko dok se pojave smeđe točkice
Još nekoliko aseva iz rukava:
- U smjesu za palačinke možete dodati malo rastopljenog maslaca. Biti će ukusne, još mekše, a osim na početku gotovo da nećete trebati mastiti tavu prilikom ulijevanja nove smjese za palačinke, što ovisi i o vrsti tave koju koristite.
- Smjesu za palačinke nemojte predugo miksati. Dovoljno je je izmiješati da dobijete lijepu jednoličnu smjesu. Dugim miksanjem ćete dobiti smjesu od koje ćete ispeći žilave palačinke
- Ako je palačinka predebela, obično se radi o pregustoj smjesi
- Ako niste svu pripremljenu smjesu potrošili, čuvajte je u hladnjaku. Obavezno prije ponovne pripreme palačinki, smjesu treba izvaditi iz hladnjaka i ugrijati na sobnu temperaturu.