ZA PRSTE POLIZATI

Savjeti za najukusnije palačinke

Foto
Savjeti za najukusnije palačinke
03.11.2025.
u 13:51
Pogledaj originalni članak

Na stranici Coolinarka objavljeno je nekoliko savjeta za  pripremu ukusnih palačinki koje se tijekom pečenja ne lijepe za tavu, koje možete bacati u zrak i okretati kako želite...

Za početak je važno napraviti dobru smjesu:

OSNOVNI RECEPT ZA PALAČINKE
(za 4 osobe)

  • 2 jaja
  • 200 ml mlijeka
  • 200 g Podravka Glatkoga brašna
  • prstohvat soli
  • 200 ml gazirane mineralne vode
  • ulje za pečenje

Jaja razmutite, dodajte mlijeko, brašno i sol. Sastojke dobro promiješajte pjenjačom da nema grudica. Zatim dodajte mineralnu vodu te dobro promiješajte. Smjesu ostavite stajati barem 20 minuta. Tavu za palačinke premažite s par kapi ulja i dobro je zagrijte. Ovaj postupak ponavljajte prije svakog dodavanja smjese za novu palačinku. Dio smjese ulijte na sredinu tave i ravnomjerno je razlijte po tavi u tankom sloju.

Pecite kratko odnosno dok se rubovi ne počnu odvajati od tave nakon čega tavu par puta protresite lijevo desno i preokrenite palačinku na drugu stranu. Još kratko popecite i izvadite. U tavu dodajte malo ulja i ponovite postupak dok ne potrošite svu smjesu.
Pečene palačinke složite na tanjur, jednu na drugu. Poslužite nadjevene nadjevom po želji.

Savjet: Kod pripreme slatkih palačinki možete dodati 1 Dolcele Vanilin šećer, Cimet šećer ili Limun šećer.

Tips&tricks:

  • Sastojci za palačinke neka budu sobne temperature
  • Dodatkom mineralne vode tijesto će biti rahlije i mekše, a mogućnost lijepljenja za tavu manja
  • Prije pečenja smjesu ostavite stajati oko 20 minuta
  • Odaberite tavu s ravnim i neprijanjajućim, ali debelim dnom te niskim rubom
  • Prije pečenja u tavu stavite malo ulja i dobro je zagrijte
  • Prije svakog dodatka tijesta u tavu smjesu obavezno promiješajte. Na taj način smjesa će biti optimalne gustoće.
  • Smjesu izlijte najprije u sredinu tave, a onda kružnim pokretima jednakomjerno razlijte po cijeloj površini tave pazeći da cijela površina bude prekrivena tijestom, a da palačinka nije predebela
  • Kad rubovi dobiju boju i počnu se odvajati od ruba, a ujedno se gornja površina palačinke osuši, spremna je za okretanje
  • Prije okretanja palačinke, tavu malo protresite lijevo-desno
  • Okrenutu palačinku treba još kratko peći, toliko dok se pojave smeđe točkice

Još nekoliko aseva iz rukava:

  1. U smjesu za palačinke možete dodati malo rastopljenog maslaca. Biti će ukusne, još mekše, a osim na početku gotovo da nećete trebati mastiti tavu prilikom ulijevanja nove smjese za palačinke, što ovisi i o vrsti tave koju koristite.
  2. Smjesu za palačinke nemojte predugo miksati. Dovoljno je je izmiješati da dobijete lijepu jednoličnu smjesu. Dugim miksanjem ćete dobiti smjesu od koje ćete ispeći žilave palačinke
  3. Ako je palačinka predebela, obično se radi o pregustoj smjesi
  4. Ako niste svu pripremljenu smjesu potrošili, čuvajte je u hladnjaku. Obavezno prije ponovne pripreme palačinki, smjesu treba izvaditi iz hladnjaka i ugrijati na sobnu temperaturu.
Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.