Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH

Sastanak Brkić - Maasikas: Estonija podržava širenje EU, usprkos izazovima

Sastanak Brkić - Maasikas: Estonija podržava širenje EU, usprkos izazovima
22.03.2017.
u 15:10
Pogledaj originalni članak

 Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se danas sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Estonije Mattijem Maasikasom.

Posjeta zamjenika ministra Maasikasa dolazi u tijeku priprema Republike Estonije za preuzimanje predsjedanja Vijećem Europske unije u drugoj polovini 2017., te je u tom kontekstu posjeta vrlo značajna za europski put BiH.

Brkić je informirao Maasikasa o procesu europskih integracija BiH, istakavši da je 2016. bila najuspješnija za europski put BiH, jer je u toj godini predan zahtjev za članstvo, Vijeće za opće poslove EU odlučilo da pokrene postupak i zatraži mišljenje Europske komisije o zahtjevu, te je konsekventno BiH u prosincu dobila Upitnik Europske komisije.

Dodao je da je do tog napretka došlo zahvaljujući novom pristupu EU prema zapadnom Balkanu koji je pokrenut 2015. i koji je doveo do znatnog poboljšanja u regionalnoj suradnji kroz Connectivity Agendu.

Također, informirao je o izazovima s kojima se BiH suočava u procesu odgovaranja na pitanja iz Upitnika, ali da je usprkos svemu cilj da odgovori do kraja svibnja budu dostavljeni Europskoj komisiji. Izrazio je nadu da će potom, tijekom estonskog predsjedanja Vijećem EU, BiH dobiti odgovor od Komisije i zatražio podršku Estonije u nadolazećem razdoblju.

Brkić je naglasio da BiH veliku pažnju posvećuje razvoju dobrih odnosa sa zemljama u regiji, posebno sudjeluju u aktivnostima u okviru Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke (WB6). Potvrda te opredijeljenosti je organizacija sastanka premijera zapadnog Balkana koji je održan prošlog tjedna u Sarajevu uz sudjelovanje povjerenika za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna.

Naglasio je da je taj sastanak ujedno predstavljao pripremni sastanak za Summit o zapadnom Balkanu koji će 12. svibnja biti održan u Trstu.

Govoreći o euroatlantskom putu BiH, Brkić, koji je i predsjedatelj Komisije za NATO integracijski proces BiH, informirao je o ispunjavanju uvjeta iz Talina naglasivši da BiH sudjeluje u mirovnim operacijama, radi na uništavanju eksplozivnih materijala, i nastavlja proces registracije vojne imovine.

Istaknuo je da je politika otvorenih vrata NATO-a posebno važna za Bosnu i Hercegovinu u današnjim okolnostima, kada je zemlja, kao i cijela regija, pod utjecajem drugih regionalnih interesa i moći. Izrazio je da vjeruje da bi ta činjenica trebala biti uzeta u obzir u smislu dinamike euroatlantskih integracija.

Maasikas je naglasio podršku Republike Estonije proširenju Europske unije, usprkos izazovima s kojima se Unija susreće u vidu migrantske krize i Brexita. Naveo je da će BiH tijekom samog procesa pristupanja EU imati veliku korist, kao što je imala i Estonija, i prenio izraze podrške njegove zemlje Bosni i Hercegovini u tom procesu.

Na sastanku je razgovarano i o bilateralnim odnosima između dviju zemalja, kao i o aktualnim vanjskopolitičkim temama, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.